Януарската покупка на Стоук Сити Сайдо Бераино е изтърпял тихомълком наказание за употреба на наркотици, докато все още е бил в предишния си тим Уест Бромич Албиън.

Вестник „Дейли Мейл“ публикува материал, в който се твърди, че Бераино се е провалил на допинг тест през септември. Изданието отчита и паузата от три месеца в появите на нападателя за младежкия тим до 23 години.

През ноември 2016 Бераино призна, че страда от депресия

„Той игра мач срещу Стоук при младежите на 20 септември и повече не взе участие в мачовете на клуба си до 12 декември“, обясняват от „Дейли Мейл“. Оттам уточняват още, че имало смекчаващи обстоятелства около положителния допинг тест, като Стоук е бил запознат със случката преди осъществяването на сделката между двете страни.

Медията има информация за употреба на ободряващи наркотици, като засечените при Бераино субстанции не се считат за нарушаване кодекса на Световната анти-допингова агенция. Футболната асоциация в Англия обаче има практиката да наказва за подобни проблеми, като гарантира анонимност на провинилите се и асистира при потенциална нужда от рехабилитация.