Новото попълнение на Евертън Дженк Тосун получи неочаквана подкрепа от полузащитника Емре Джан, който играе в градския съперник Ливърпул.

Турският национал премина на „Гудисън Парк”  от Бешикташ през януари срещу 27 милиона паунда. На този етап 26-годишният играч има трудности в битката за титулярно място, като се явява трети избор след Умар Ниасе и Доминик Калвърт-Люин за позицията на върха на атаката. Когато и Уейн Рууни се възстанови от своята контузия, ситуацията на Тосун може да се влоши допълнително.

Потвърдено: Евертън си има симулант както никой друг

След загубата с 1:5 от Арсенал мениджърът Сам Алърдайс призна, че турчинът все още не се е адаптирал напълно към темпото и физическия подход във Висшата лига. „По-склонен съм да го караме бавно и да давам шанс малко по малко през следващите седмици. Дано до края на сезона той да е готов да бъде титуляр”, спомена тогава треньорът.

Тук  се намеси Емре Джан, който, макар и германски национал, е от турско потекло. Звездата на „червените” не скри, че следи Суперлигата на Турция и вярва в бъдещите успехи на Тосун с екипа на Евертън. „Смятам, че той ще постигне страхотни неща в Англия. Той се представяше чудесно в Турция и може да покаже същото лице тук”, коментира Джан.

Самият Тосун призна пред медиите в родината си, че привикването към английския футбол ще е трудна задача, но в същото време се радва на подкрепа от клуба. „Не е лесно да свикнеш с новата обстановка, атмосфера, приятели и дори новата къща”, сподели острието. „Макар да съм роден в Европа, ситуацията е различна. Идвам от турското първенство, където играех години наред и отивам в най-тежката лига на планетата. Трудно е да се адаптирам. Сам (Алърдайс – б.р.) също ми го каза.”

„Той винаги разговаря с мен. Дотук нямам никакви проблеми. Той ми каза, че когато свикна с първенството и отбора, ще бъда обичаен титуляр”, добави Тосун.