Ливърпул успя да си го върне на Нотингам Форест за загубата по-рано през сезона и го победи с резултат 3:2 в страхотен двубой от 32-ия кръг на английската Висша лига. През първото полувреме попадения не паднаха, но за сметка на това през втората част и двата отбора да разиграха и отбелязаха общо пет гола. 

Всичко започна две минути след почивката, когато Диого Жота откри в 47-ата, но бившият играч на "червените" - Нико Уилямс,изравни в 51-ата минута. Отново Жота изведе домакините напред в 55-ата, но Морган Гибс-Уайт отново възстанови равенството в 68-ата минута. Мохамед Салах обаче се разписа в 70-ата минута, за да оформи крайния резултат и даде трите точки на своя тим.

Gulliver/GettyImages
68 снимки

Мачът предложи доста странности, след като домакините повеждаха на три пъти след центрирания от статични положения, а гостите на два пъти изравняваха след ситуации, дошли след изпълнение на тъчове в половината на Ливърпул. В крайна сметка обаче звездата на мърсисайдци - Салах, осигури победата на "червените" със своя 183-и гол с екипа Ливърпул, с който настигна легендата Роби Фауър на шестото място във вечната класация на голмайсторите на клуба.

По този начин 19-кратните шампиони на Англия остават в битката за класиране в Шачпионската лига, след като събраха актив от 50 точки на седмата позиция, като изостават на шест от четвъртия Нюкасъл, който обаче е с мач по-малко. Положението за Нотингам остава тежко, след като тимът вече е в серия от 11 поредни мача без успех и се намира на предпоследното 19-о място с 27 пункта, а спасителната зона е само точка по-нагоре. В следващия кръг Ливърпул гостува на Уест Хем Юнайтед, докато новаците в елита приемат Брайтън & Хоун Албиън.

БГНЕС / BGNES
53 снимки


Мениджърът на Ливърпул - Юрген Клоп, беше решил да не прави промени и заложи на абсолютно същия състав, който започна и при победата над Лийдс Юнайтед с 6:1  в предишншя кръг. На вратата бе Алисон, а пред него в защитата – Трент Александър-Арнолд, Ибрахима Конате, Върджил ван Дайк и Андрю Робъртсън. В центъра на терена бяха капитанът Джордан Хендерсън, Фабиньо и Къртис Джоунс, а нападение действаше триото Мохамед Салах, Коди Гакпо и Диого Жота.

Дарвин Нунес отново остана на пейката за началото, където беше още и Луис Диас. Роберто Фирмино пък не беше в групата, тъй като е с контузия.

Наставникът на Нотингам Форест - Стив Купър, бе предприел една изненадваща промяна с решението да остави голмайстора на отбора Бренан Джонсън на пейката, а вместо него започна Орел Мангала, който подсили халфовата линия.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Ливърпул започна по-добре двубоя и първият удар към една от двете врати дойде в петата минута, когато Коди Гакпо шутира от дистанция, но покрай дясната греда на Кейлор Навас. Пет минути по-късно Андрю Робъртсън центрира от свободен удар отляво в наказателното поле, където Ибпаххима Конате засече топката с глава, но се получи рикошет в играч на гостите и тя излезе в корнер. 

Първата по-интересна ситуация за Нотингам беше в края на 17-ата и в началото на 18-ата минута, когато Върджил ван Дайк сбърка при изнасянето на топката и я подари Морган Гибс-Уайт, който напредна и стреля от дистанция, но право в ръцете на Алисон.

Ливърпул владееше повече топката и беше настанил в половината на своя опонент, който обаче беше добре групиран в защитата и рядко се стигаше до реална опасност пред Навас.

Така обаче бе до 26-ата минута, когато Трент Александър-Арнолд центрира отдясно от свободен удар, а на границата на вратарското поле Ван Дайк засече с глава, но костариканският вратар изби с една ръка над гредата в ъглов удар.

След половин час игра се наложи да бъде извършена принудителна смяна в състава на гостите. Тогава Скот МакКена получи контузия в рамото и бе заменен от Джо Уорал.

Секунди след смяната мърсисайдци бяха много близо до откриването на резултата. Играта беше подновена с корнер, Александър-Арнолд центрира към далечната греда, където Гакпо засече от въздуха с левия крак към вратата, но точно пред голлинията бишвият футболист на "червените" - Нико Уилямс, успя да изчисти и да предотврати сигурно попадение. 

В 35-ата минута домакините поискаха дузпа за игра с ръка на Муса Ниакате, но главният съдия Майкъл Оливър реши, че няма основания да отсъди наказателен удар. При ситуацията защитникът на Нотингам скочи във въздуха заедно с Ван Дайк, който стреля с глава, топката се удари първо в гърба, а след това и по ръката на Ниакате, което в крайна сметка не се оказа достатъчно за дузпа.

Шест минути преди края на редовното време на първата част Ливърпул пропусна нов страхотен шанс за откриване на резултата. Отново Александър-Арнолд центрира отдясно от свободен удар към далечната греда, където Диого Жота бе изпуснат и стреля с глава от вратарското поле, но не успя да уцели вратата.  

Ливърпул стартира ударно втората част и поведе в резултата само две минути след почивката. Александър-Арнолд центрира от топката от корнер, Ван Дайк я атакува, те се отби от Ниакате, стигна до Фабиньо, който също успя да спечели въздушната битка с отбраната на Нотингам и да продължи кълбото успоредно на голлинията, след което и Жота се пребори и засече с глава пред самата голлиния – 1:0.

Само минута по-късно Морган Гибс-Уайт отправи много мощен изстрел от дъгата пред наказателното поле, но Алисон изби.

Форест обаче изравни много бързо в 51-ата минута. Отбраната на Ливърпул не успя да реагира добре след изпълнение на тъч малко след централната зона. Гостите размениха няколко подавания, след което топката стигна до Нико Уилямс пред наказателното поле, който стреля, получи се рикошет в Андрю Робъртсън и излезе извън обсега на Алисон – 1:1. Уелсецът не се зарадва бурно на попадението от уважение към бившия си тим.

Домакините обаче също не закъсняха с отговора си и отново поведоха в 55-ата минута, когато Жота бе забравен от защитата на Форестн първа греда  и овладя на гърди центриране на Робъртсън от свободен удар, след което от въздуха технично прати топката в далечния ъгъл за 2:1.

В 65-ата минута Конате предостави чудесно дълго подаване в наказателното поле за Жота, който между двама защитници на Нотингав успя да стреля с глава в търсене на своя хеттрик, но Навас изби над гредата в корнер.

Само две минути по-късно обаче гостите отново се върнаха в мача. Отново след дълго хвърляне на тъч отляво по атаката на Нотингам, където на първа греда Ван Дайк не изчисти добре с глава, топката попадна в непокрития Гибс-Уайт, който шутира, получи се отново рикошет, този път в Конате и кълбото влетя в долния десен ъгъл на Алисон за 2:2.

Страхотното темпо продължи и Ливърпул отново излезе с едни гърди напред в 70-ата минута. Александър-Арнолд центрира отдясно на наказателното поле от свободен удар, където на границата на малкия пеналт Мохамед Салах застана пред Ремо Фройлер и с десния крак засече топката, която се отби от лявата греда на Навас и влетя във вратата му за 3:2.

Три минути след попадението Нотингам имаше шанс да изравни за трети път резултата. Бившият играч на "червените" - Тайво Авоний, опита техничен удар със задна ножица в наказателното поле след разбъркване в наказателното поле на домакините, но над вратата

Гостите имаха нов страхотен шанс да изненадат мърсисайдци в 79-ата минута, когато удариха греда. След поредния дълъг тъч в наказателното поле на домакините се стигна до сериозно разбъркване, а Бренън Джонсън се измъкна от Конате и останал сам срещу Алисон опита да го прехвърли, но топката се отби от напречната греда.

До края на двубоя Нотингам опита, но така и не успя да стигне за трети път до изравняването, а Ливърпул постигна важна победа в мечтата си за класиране в Топ 4 на Висшата лига.


FT  | ЛИВЪРПУЛ – НОТИНГАМ ФОРЕСТ  3:2

1:0 Диого Жота 47'

1:1 Нико Уилямс 51'

2:1 Диого Жота 55'

2:2 Морган Гибс-Уайт 68'

3:2 Мохамед Салах 70'

Висша лига, 32-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 66. Трент Александър-Арнолд, 5. Ибрахима Конате, 4. Върджил ван Дайк, 26. Андрю Робъртсън - 14. Джордан Хендерсън (к), 3. Фабиньо, 17. Къртис Джоунс - 11. Мохамед Салах ⚽, 18. Коди Гакпо, 20. Диого Жота ⚽⚽

Резерви: 62. Куивийн Келехър (вр), 32. Жоел Матип, 2. Джо Гомес, 21. Константинос Цимикас, 6. Тиаго Алкантара, 19. Харви Елиът, 7. Джеймс Милнър, 27. Дарвин Нунес, 23. Луис Диас

Мениджър: Юрген Клоп

НОТИНГАМ ФОРЕСТ (3-4-2-1): 12. Кейлор Навас - 26. Скот МакКена, 19. Муса Ниакате, 38. Фелипе - 32. Ренан Лоди, 28. Данило, 5. Орел Мангала, 7. Нико Уилямс ⚽ ж.к. - 10. Морган Гибс-Уайт ⚽, 23. Ремо Фройлер (к) - 9. Тайво Авоний   

Резерви: 13. Уейн Хенеси (вр), 15. Хари Тофоло, 4. Джо Уорал, 41.Оливър Хамънд, 11. Джеси Лингард, 20. Бренан Джонсън, 34. Андре Аю, 16. Сам Стъридж, 25. Емануел Денис 

Мениджър: Стив Купър


Главен съдия: Майкъл Оливър, Англия

Стадион: „Анфийлд“, Ливърпул, Англия