Небезизвестният акционер в Арсенал – Алишер Усманов стана центъра на задълбочено журналистическо разследване на „Би Би Си Панорама”. Телевизионното предаване ще излъчи филм в 2 части, който ще разкрие тесните връзки между роденият в Узбекистан руснак и затова как той е помогнал на Фархад Мошири да стане собственик на Евертън миналата година.

Най-богатите собственици не са на най-богатите клубове

Вече от доста време Усманов приема ролята на опозиционер спрямо мажоритарния собственик на „топчиите” Стан Крьонке. Бизнесменът полага значителни усилия, за да се покаже като алтернатива на американския си колега и разчита на неодобрението към управленската политика на Крьонке, което немалка част от клубните привърженици изпитват. Много често Усманов използва медиите, за да критикува липсата на активност сред трансферния пазар и отсъствието на успехи.

Руснакът държи 30 процента от акциите в Арсенал и въпреки това няма никаква управленска власт, тъй като е изолиран от управлението на клуба от Крьонке и неговата компания – „Крьонке Спортс Ентърпрайз”. Американецът държи 67 процента от всички дялове при „артилеристите”. За да промени това, Усманов опитва всячески да си изгради образа на спасител, макар и болшинството привърженици на Арсенал да имат своите съмнения относно произхода на богатството му и развитието на неговия бизнес.

Милиардер от Русия с мегаоферта за Арсенал

Без промени в собствеността и мениджъра на Арсенал

Разследването на „Панорама” ще се концентрира върху връзките на Усманов с Мошири, с когото основават компанията „Ред енд Уайт Холдингс”. Именно чрез нея двамата закупуват 15 процента от акциите на Арсенал през 2007 година. Вестник „Таймс” твърди, че Би Би Си ще покаже с документи, че Усманов е закупил дяловете сам и реално е дарил половината от тях на Мошири. Това поражда сериозни съмнения как иранецът е събрал парите за покупката на Евертън през февруари 2016 година.

Ако Усманов има пръст в делата на своя приятел по придобиването на „карамелите”, то той ще бъде обявен в нарушение правилата на Висшата лига, които гласят, че акционер с дял от поне 10 процента в даден клуб няма правото да купува акции в друг. Подозренията в тази връзка възникнаха още през януари, когато Евертън обяви спонсорски договор с компанията на Усманов. Тогава руският магнат и „карамелите” вкупом обявиха, че не се е случило нищо нередно.

Първата част от разследването ще бъде излъчено във Великобритания тази вечер.