Над 100 отбора в Англия са изразили категорично становище, че при тях няма място за излезлия от затвора тази сутрин бивш английски национал Адам Джонсън. На практика всеки професионален и полупрофесионален тим на Острова е изразил категорична позиция, че посраменият футболист няма място там и дори да не опитва да води преговори за договор. 

Тъй като той има влязла в сила присъда и е регистриран престъпник, няма да може да получи работна виза още за страни като САЩ, Канада, Австралия, Китай, както и повечето от Близкия изток, където да продължи кариерата си. 

Така на 31 години, той вече ще трябва да избира измежду изключително ограничен пазар, където да продължи да играе. Още от затвора той обяви, че целта му е да възроди кариерата си, когато един ден излезе на свобода. 

Той беше осъден на шест години затвор през май 2016 г., но излежа само половината от присъдата си. Ако в следващите три години плати да гледа порно, изтрие някакво съобщение от телефона си или по някакъв начин даде пари за секс-услуги, пак ще влезе зад решетките до май 2022 г. 

Джонсън трябва да има регистриран постоянен адрес във Великобритания, но това няма да му попречи да си намери работа в чужбина, стига някой да го вземе. Той няма право да подаде молба да бъде изваден от листата на педофилите до 2031 г.