Отборът на Челси е последният полуфиналист в турнира за Купата на Англия, след като изхвърли от 1/4-финалите тима на Манчестър Юнайтед. Двубоят на „Стамфорд Бридж“ бе белязан от много емоции, но в крайна сметка домакините бяха тези, които ликуваха в края.

Н'Голо Канте вкара решителното попадение за Челси, с което осигури сладкия успех с 1:0 за „сините“, които се присъединяват към компанията на Арсенал, Тотнъм и Манчестър Сити в следващата фаза на надпреварата.

Сблъсъкът в Лондон не мина и без червен картон, като още през първата част Андер Ерера от тима на „червените дяволи“ трябваше да бъде отстранен след второ официално предупреждение.

Изгонването на испанеца допълнително нажежи обстановката, като дори се стигна до скандирания на феновете на домакините към доскорошния си любимец Жозе Моуриньо. 

Привържениците на Челси скандираха по негов адрес „Ти вече не си Специален“, докато португалецът им отговаряше с броя спечелени титли на „Стамфорд Бридж“ под негово ръководство.

Мачът започна добре за Манчестър Юнайтед, пред чийто тим се откри и първата възможност за гол в срещата. Още във втората минута Маркос Рохо бе оставен непокрит в наказателното поле и стреля с глава след центриране от корнер, но прати топката високо над вратата.  

Последваха равностойни минути на „Стамфорд Бридж“, в които двата тима водеха играта предимно в центъра на терена и трудно успяваха да изненадат своя противник. В 12-ата минута гостите от Манчестър все пак съумяха да напомнят за себе си. Пол Погба потърси Рашфорд в предни позиции, който обаче бе спрян. В крайна сметка топката попадна в Мхитарян, който стреля покрай вратата.

Домакините имаха нужда от четвърт част, за да успеят да упражнят лек териториален натиск. Само в рамките на няколко минути, възпитаниците на Антонио Конте пропуснаха две отлични възможности.

Първо Еден Азар показа феноменалната си техника, след като преодоля триково Крис Смолинг в центъра на терена, справи се и с още един бранител на Юнайтед и след като навлезе в наказателното поле, стреля по диагонала, но Де Хеа изби в корнер с върха на пръстите си.

След ъгловия удар Гари Кейхил успя да се пребори в пеналта, но не и да отправи точен удар и да затрудни стража на гостите.  

В 30-ата минута пред Азар се откри нова възможност да обстрелва вратата на Де Хеа, но този път ударът му от границата на наказателното поле не попадна в целта.

Белгиецът продължи да бъде един от най-активните на терена, а в 35-ата минута се оказа в епицентъра на една от най-интересните ситуации в мача. Азар получи топката в центъра на терена и успя да с освободи от опеката на Андер Ерера, който го повали на терена с цената на нарушение, а това му струва скъпо.

Главният рефер Майкъл Оливър вдигна втори жълт картон за Ерера, оставяйки Юнайтед с човек по-малко на терена. Изгонването на испанеца наложи светкавична промяна в тима на гостите, като на терена се появи Маруан Фелайни за сметка на Мхитарян. 

В следващите минути обстановката на терена остана нажежена, като се наложи двамата мениджъри Жозе Моуриньо и Антонио Конте да бъдат успокоявани край тъчлинията от арбитъра и неговите асистенти.

Така след нервни последни няколко минути, първата част завърши без голове.

Нулевото равенство обаче бе променено само няколко минути след подновяването на играта. Челси успя да вземе преднина в резултата с един от редките голове на Н'голо Канте. Полузащитникът на домакините получи топката пред дъгата на наказателното поле, където не бе обезпокояван от абсолютно никой, пое и стреля силно в десния ъгъл на вратата, за да остави безпомощен Давид Де Хеа.

В 59-ата минута „червените дяволи“ пропуснаха уникален шанс да изравнят, а в грешник се превърна Маркъс Рашфорд. Нападателят на гостите буквално се подигра с Гари Кейхил в наказателното поле и след няколко финта стреля силно, но ударът му срещна тялото на Тибо Куртоа.

След изпълнението на корнера, Челси отговори с мълниеносна контраатака, но въпреки численото си предимство в противниковата пеналтерия, домакините не успяха да се възползват. Последваха нови два пропуска, този път на Диего Коста и Уилиан, но в крайна сметка тимът на Юнайтед се отърва. 

В минутите до края домакините умело успяваха да убиват темпото в играта на Манчестър Юнайтед и съвсем заслужено запазиха крехката си преднина до самия край на двубоя.