Осем победи и две загуби - това е най-добрият старт на сезон за Тотнъм в английския футбол. Тези десет двубоя обаче са от 1963-та година, когато Висшата лига все още не е основана. Тази година "шпорите" започват кампанията си със седем победи, две равенства и една загуба или 23 точки, което е най-добрият им старт, откакто Висшата лига съществува. И все пак, Тотнъм остава едва на трето място, дори след отличното си начало.

Трети в класирането, да, но с равен брой точки с Манчестър Сити и само четири зад Арсенал. Разбира се, рано е да говорим за Тотнъм като претеденти за титлата, тъй като това е крачка, която не са правили. Лондонският клуб има две титли от Първа английска девизия (1951г. и 1961г.), но никога не е е печелил Висшата лига. 

60 снимки

Най-добрият сезон на Тотнъм във Висшата лига е през 2016/2017, когато отбора става втори, зад Челси. Старши тренор тогава е Маурисио Почетино. Любопитното е, че "шпорите" имат най-добрата голова разлика, с най-много вкарани голове (86) и най-малко допуснати (26) и все пак остават на второ място със седем точки зад Челси. Дори 29-те гола на Хари Кейн през този сезон не помагат на тима да грабне титлата. Това е втората "златна обувка", която английския нападател печели, но едно от най-престижните отличия все още липсва, както за него, така и за отбора на Тотнъм, а именно титлата във Висшата лига.

Интересното е, че през онзи сезон Антонио Конте е наставник на Челси, а сега води тима на Тотнъм. Титлата през 2016/2017 година отбягва на "шпорите" заради повечето равенства, които са направили. Поне това сочи статистиката. Челси има 30 победи, 3 равенства и 5 загуба през сезона, а Тотнъм - 26 победи, 8 равенства и 4 загуби. Шест от тези равенства са гостувания и са допуснати срещу отбори като Уест Бромич, Съндерланд, Борнемут и Лестър. "Лисиците" завършват на 12-та позиция тогава, а Съндерланд дори отпада с 20-то място в класирането. Борнемут и Уест Бромич са в средата на класирането. Тези изпуснати точки и то още в началото на сезона (пет равенства в първите десет мача) определно са една от основните причини за второто място на отбора в крайното класиране. 

Една година по-рано през сезон 2015/2016 Тотнъм остава трети и отново е един от най-резултатните отбори в първенството с 69 гола. Със само два гола пред тях са Манчестър Сити, които обаче са на 4-то място. 

Тази година Тотнъм прави далеч по-добър старт от сезон 2016/2017 като има цели пет точки повече от тогава и се нарежда на третото място, с равен брой точки с Манчестър Сити, който през последните пет години е печелил Висшата лига четири пъти. Това определено е добро начало за лондонския тим и е нормално феновете да гледат с надежда към нещо повече. Може ли обаче Тотнъм да направи тази крачка напред?

Досега двете равенства на лондончани са срещу Уест Хем с 1:1 и зрелищното 2:2 срещу Челси. Загубата им дойде от лидера в класирането - Арсенал. Днес предстои друг голям тест за "шпорите", тъй като те гостуват на Манчестър Юнайтед, които пък заемат 5-то място в класирането.

Gulliver/GettyImages
44 снимки

Хари Кейн откри този сезон подобаващо - с 9 гола в 10 мача, и вероятно щеше да се говори повече за него, ако не беше Ерлинг Халанд с неговите 15 гола в 10 мача, което прави задачата на Кейн за нова "златна обувка" доста сложна, но отбора на Тотнъм бележи. Кейн и компания са вкарали 22 гола в 10-те си мача до този момент и имат само с 2 по-малко от Арсенал, а Манчестър Сити води със зашеметяващите 33 гола след 10 мача. "Шпорите" са допуснали 10 гола, както и останалите отбори в топ 4.

Антонио Конте определно знае как да печели. Италианецът вече е печелил Висшата лига с Челси, както и ФА къп. Той е печелил и италианската Серия А четири пъти, три с Ювентус и веднъж с Милан. С Ювентус още е печелил и Суперкупата на Италия два пъти. Конте определено знае как да побеждава, но дали ще може да превърне Тотнъм в шампион, още е рано, за да преценим.