Манчестър Сити се откъсна на върха, след като постигна класическа победа с 3:0 при домакинството на Бърнли от деветия кръг на Висшата лига. По този начин „гражданите“ се отдалечиха на пет точки пред втория Манчестър Юнайтед, който загуби с 1:2 визитата си на Хъдърсфийлд.

Манчестър Сити имаше надмощие в срещата от самото начало. Бернардо Силва можеше да откри резултата в 23-та минута, но Ник Поуп спаси.

Вратарят на Бърнли извърши нарушение в 29-та минута срещу Бернардо Силва и съдията Роджър Ийст свири дузпа за Манчестър Сити. Наказателният удар бе реализиран от Серхио Агуеро в 30-та минута.

Във втората минута на добавеното време на първата част пред Серхио Агуеро се откри отлична възможност и той стреля, но Ник Поуп спаси. След това при добавката Бернардо Силва стреля, но ударът му бе блокиран.

Манчестър Сити бе много близо до това да вкара втори гол в 72-та минута, когато Давид Силва отправи много опасен удар, но Поуп се намеси и изби в корнер.

„Гражданите“ поведоха с 2:0 в 73-та минута, когато Лерой Сане центрира от корнер в наказателното поле на Бърнли, където Николас Отаменди засече топката с глава и я прати във вратата на Поуп.

Манчестър Сити отбеляза трети гол в 75-та минута, когато Кевин Де Брюин пусна отличен извеждащ пас към Лерой Сане, който излезе сам срещу Поуп и не пропусна да вкара.

Манчестър Сити можеше да вкара четвърти гол в 84-та минута, но ударът на Габриел Жезус бе отразен от Поуп.

В добавеното време на срещата Манчестър Сити можеше да отбележи четвърти гол, когато Лерой Сане бе изведен на отлична позиция, но след удара му топката премина на сантиметри встрани от левия стълб на вратата на Бърнли.

Манчестър Сити е лидер с 25 точки, докато Бърнли е девети с 13 точки.