Лутън Таун e последният отбор, който спечели промоция за английската Висша лига за следващия сезон, след като победи Ковънтри Сити след драма с дузпи във финалния плейоф на Чемпиъншип.

На стадион „Уембли“ редовното време завърши 1:1, след като Джордан Кларк откри за Лутън в 23-а минута, а Густаво Хамер изравни в 66-а минута.  В продълженията не се стигна до промяна в резултата, а при дузпите Лутън спечели с 6:5 и за първи път ще играе в ерата на Висшата лига. За последно „шапкарите“ бяха в елита на Англия точно преди създаването на Премиър лийг през 1992-а година.

Освен Лутън във Висшата лига влизат още Бърнли и Шефилд Юнайтед.

Сблъсъкът в този финал по традиция се възприема като един от двубоите, които носят най-значими дивиденти в света на футбола. Според сметките на "Делойт" победителят ще прибере минимум 170 милиона паунда дори ако още в първия си сезон изпадне от Висшата лига. Ако оцелее в елита поне за още една кампания, приходите за този тим ще надхвърлят 285 милиона паунда.

Gulliver/GettyImages
29 снимки

„Шапкарите“ имаха преимущество през първата част и голът аванс, с който се оттеглиха на почивка, бе най-малкото, което можеха да извлекат от това полувреме. Попадението отбеляза Джордан Кларк в 23-тата минута, но голямата заслуга за него бе на Илайджа Адейабо, който овладя дълго подаване около тъчлинията, напредна отляво, справи се с Кайл Макфадзиън и върна топката към Кларк, който стреля в близкия ъгъл.

Ковънтри заигра по-добре в началото на втората част и с първия си точен удар "гражданите" изравниха резултата. В 66-ата минута Ковънтри Сити организира много добра контраатака. Калъм Дойл изведе отляво Виктор Гьокереш, след което шведът добре върна към Густаво Хамер около границата на наказателното поле. Последният стреля по земя, топката премина между краката на бранител на Лутън и влезе във вратата за 1:1.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

До края на редовното време нов гол не падна и мачът влезе в продължения. В 117-ата минута Джоузеф Тейлър помисли, че е отбелязал победен гол за Лутън, но попадението бе отменено след намесата на ВАР, тъй като топката рикошира в ръката на нападателя. Така се стигна до дузпи.

Двата отбора бяха безпогрешни в първите десет удара от бялата точка. Дан Потс реализира шестата дузпа за Лутън, но след това Фанкати Дабо стреля над вратата. Така Лутън се завърна в елита за първи път от 31 години.