Ливърпул стигна до важна победа в последния си мач за 2016 г., с която изпрати подобаващо тази година. Мърсисайдци надделяха с 1:0 на "Анфийлд" над един от преките си конкуренти за върха Манчестър Сити и осигуриха страхотно посрещане на 2017 г. за феновете си. 

Единственото попадение в този напечен мач падна още в самото му начало. Още в 8-та минута Жоржиньо Вайналдум реализира попадението, което се оказа достатъчно за трите точки на момчетата на Юрген Клоп, а колегата му Хосеп Гуардиола ще има много върху какво да мисли за амбициите си и преследването им до края на сезона. 

Този мач започна повече от обещаващо. Двата тима се захапаха здраво в центъра, а още първата интересна атака в него се превърна в гол. Още в 8-та минута Адам Лалана проби по левия фланг и центрира, като успя да сложи топката на главата на Жоржиньо Вайналдум. 

Холандецът с лекота надскочи Александър Коларов и ударът му беше достатъчно добре насочен, за да мине на сантиметри от пръстите на вратаря Клаудио Браво - 1:0 и "Анфийлд" беше в екстаз. 

Но това начало се оказа измамно. Този точен изстрел се оказа единственият до почивката, а впоследствие цялата битка се премести в центъра и войната стана позиционна. Малко по-активни бяха домакините, докато гостите бяха като ударени през първите 45 минути. 

Креативните играчи на Сити така и не сътвориха нищо опасно пред Симон Миньоле, който се опита сам да си създаде главоболия с едно нескопосано излизане, но му се размина и успя да изчисти. 

Рахийм Стърлинг и Давид Силва опитаха някакви изстрели, но бяха прекалено неточни. За Ливърпул най-хубавото положение след гола се откри пред Емре Джан, но неговият диагонален изстрел в 30-та минута мина на сантиметри встрани от вратата. 

Така в крайна сметка почивката дойде без повече попадения, а в началото на второто полувреме имаше повече интересни неща. Първо Натениъл Клайн създаде напрежение в наказателното поле на гостите, но без точен изстрел към Браво, като топката прелетя в аут. 

В 54-та минута дойде и първият точен изстрел на играч на Сити, като ударът на Серхо Агуеро беше слаб и беше уловен от Миньоле. В следващата атака Давид Силва направи хубав самостоятелен пробив и стреля от границата на наказателното поле, но топката мина на сантиметри встрани от вратата. 

В тези минути гостите бяха много по-активни и притиснаха домакините, които изглеждаха смутени. Рахийм Стърлинг постоянно тормозеше бившите си съотборници, но все още не се стигаше до по-опасни положения пред Миньоле. 

Постепенно обаче мърсисайдци успяха да удържат и да неутрализират този натиск и в крайна сметка да изравнят играта. Те може и да не стигаха до опасности след почивката, но пък ограничиха противника си до това, да създава такива предимно от статични положения. А при тях защитата на "червените" действаше стабилно. 

Така се стигна до заключителните минути на битката, в която гостите тръгнаха смело напред, нямайки какво повече да губят. Но в интерес на истината, твърде рядко им се случваше да стигнат до чисто положение. 

В крайна сметка повече голове в този мач не паднаха и така Ливърпул се поздрави с важния успех, който му позволи да се откъсне пред Сити на второто място и да не изпуска далеч от погледа си лидера Челси. Мърсисайдци са на шест точки от върха и на четири пред днешния си съперник, след като вече имат 43 в актива си. 

Ливърпул: Симон Миньоле, Джеймс Милнър, Рагнар Клаван, Деян Ловрен, Натениъл Клайн, Жоржиньо Вайналдум, Джордан Хендерсън, Емре Джан, Роберто Фирмино, Адам Лалана, Садио Мане;

Манчестър Сити: Клуадио Браво, Александър Коларов, Джон Стоунс, Николас Отаменди, Пабло Сабалета, Яя Туре, Фернандиньо, Рахийм Стърлинг, Давид Силва, Кевин де Брюин, Серхио Агуеро.