Отборът на Ливърпул постигна важна победа в опитите си да догони лидера Манчестър Сити до първото място във Висшата лига на Англия. Като гост, отборът воден от Юрген Клоп, спечели дуела си с Кристъл Палас на „Селхърст Парк“ с 3:1.

Върджил ван Дайк откри резултата в осмата минута на "Селхърст Парк", а в 32-ата Алекс Окслейд-Чембърлейн удвои актива за гостите. В 55-ата минута Одсон Едуар намали пасива за Палас, а минута преди края на редовното време Фабиньо от дузпа подпечата успеха за гостите от "Анфийлд". Срещата беше от витално значение за Ливърпул, който имаше възможност да скъси пасива спрямо лидера Манчестър Сити, който в събота допусна „грешна стъпка“ при визитата си на Саутхемптън, и успя да го стори.

По този начин „червените“ от „Анфийлд“ скъсиха пасива си до „гражданите“ на девет точки, но и Ливърпул е с мач пасив спрямо актуалния английски шампион. Кристъл Палас пък остана на 13-ото място с 24 точки, като тимът е на девет точки пред „опасната зона“.

Сега предстои пауза за националните отбори, а в следващия кръг Ливърпул ще приеме Лестър Сити у дома, докато за „орлите“ предстои визита на Норич Сити на „Кароу Роуд“.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

Кристъл Палас - Ливърпул

източник: sofascore.com

Патрик Виейра прецени да остави на пейката Джак Бътланд, който пази при равенството – 1:1, с Брайтън, а на негово място стартира Висенте Гуаита. Жан-Филип Матета пък бе предпочетен в стартовия състав от бившия френски халф спрямо Еберечи Езе.

За Ливърпул пък Юрген Клоп направи две промени след успеха над Арсенал през седмицата. Алисон се завърна под рамката, докато Алекс Окслейд-Чембърлейн започна в нападението за гостите в южен Лондон.


Ливърпул започна по-активно срещата в южен Лондон и гостите опитаха да притиснат "орлите". След ъглов удар в седмата минута топката се озова пред дъгата на наказателното поле. Жоел Матип върна за Джордан Хендерсън, а капитанът на Ливърпул шутира през купа от играчи, ала Висенте Гуаита изби встрани. След това топката бе изчистена в нов корнер, а Андрю Робъртсън достави изящно центриране за Върджил ван Дайк, който причудливо бе оставен непокрит в наказателното поле на Палас и нидерландецът с мощен удар с главата си откри резултата - 1:0 за Ливърпул.

Четири след това Робъртсън центрира отново добре на далечната греда за Окслейд-Чембърлейн, но ударът на английския футболист не намери очертанията на вратата, пазена от Гуаита. Впечатление правеше, че хората, предвождани от Патрик Виейра, трудно се ориентираха в обстановката спрямо именития си съперник, а Ливърпул комфортно владееше топката. Когато тя не бе в притежание на гостите, те с бърза преса притискаха съперника и я връщаха под свой контрол. В 25-ата гостите от Мърсисайд направиха поредна добра комбинация, която едва не доведе до гол. Робъртсън изведе в наказателното поле вляво Фирмино, а бразилецът подаде за Жота. Нападателят на Ливърпул бе с гръб към вратата на домакините и подаде назад за Фабиньо, но ударът на дефанзивния халф прелетя над напречната греда на Гуаита.

В 32-ата Ливърпул разви поредното си фантастично нападение. Топката от десния фланг отиде вдясно с диагонален пас за Робъртсън. Шотландският бранител видя непокрития Окслейд-Чембърлейн в наказателното поле на "орлите". Той овладя на гърди и заложи топката на левия си крак, след което порази испанския страж на домакиите - 2:0.

Шест преди края на първата част Жоел Матип допусна неточност при подаване, а топката попадна у Микаел Улис. Той шутира силно с десния крак, но Алисон Бекер блокира удара на Олис и спаси гостите от сигурен гол. В 41-ата гостите се размина с гол в собствената си врата, след като Одсон Едуар бе изведен зад линията на отбраната на Ливърпул от Олис. Бившият нападател на Селтик подмина Алисон Бекер и шутира, но топката не намери очертанията на вратата, която бе вече и "затворена" от Ван Дайк и Матип.

Секунди след рестарта на играта Микел Олис технично центрира успоредно на вратата на Алисон, но някак Конър Галахър не успя да насочи топката зад бразилския страж. В 48-ата минута обаче се видя поредното страхотно спасяване на Алисон Бекер. Одсън Едуард отправи силен удар с пета от четири метра към вратата на Алисон, ала бразилският вратар направи магическо спасяване и спаси отбора си от сигурен гол. Шест след това Александър-Арнолд намери Хендерсън в наказателното поле на лондончани, а капитанът на гостите овладя и се завъртя, стреляйки с левия крак, но ударът му премина на сантиметри от вратата на Гуаита.

В 55-ата минута пропуските на Кристъл Палас немариха своя край, след като Одсон Едуар завърши блестящо нападение от "орлите". Джефри Шлуп разсече отбраната на Ливърпул с пас надясно за Матета, който се озова сам срещу Алисон. Десният бек на Палас подаде успоредно за французина Едуар, за който остана най-лесното - да намали пасива на лондончани - 1:2.

В 57-ата минута бранителят Йоаким Андерсен шутира силно с левия крак от дъгата на наказателното поле на Ливърпул, но ударът профуча встрани от вратата на Алисон. След час игра Клоп пусна в игра Такуми Минамино, появявайки се на мястото на Окслейд-Чембърлейн. Импулсът в играта на Палас сякаш потъна, а в 72-ата Гуаита трябваше да отразява далечен изстрел на Фабиньо.

В 83-ата минута Микел Олис излезе сам срещу Алисон и бразилецът навакса излизането си напред и прати топката в ъглов удар за Палас. Пет преди края Диого Жота претендираше за нарушение срещу него в наказателното поле на Палас от Висенте Гуаита, а ситуацията бе преразгледана с ВАР. На първо четене се видя, че Жота умишлено се блъска в Гуаита, но след преразглеждане от Аткинсън реферът посочи бялата точка. Зад топката застана Фабиньо, който с перфектен изстрел вкара трети гол за Ливърпул - 3:1.

Добавеното шестминутно продължение в южен Лондон не видя сериозни шансове пред двата отбора и отборът на Ливърпул отнесе трите точки у дома.


FT / КРИСТЪЛ ПАЛАС – ЛИВЪРПУЛ 1:3

0:1 Върджил ван Дайк (8)

0:2 Алекс Окслейд-Чембърлейн (32)

1:2 Одсон Едуар (55)

Стартовите състави:

Кристъл Палас: Висенте Гуаита, Джоел Уърд, Йоаким Андерсен, Марк Гуехи, Тайрик Митчел, Конър Галахър, Уил Хюз, Джефри Шлуп, Михаел Олис, Одсън Едуар, Жан-Филип Матета

Мениджър: Патрик Виейра

Ливърпул: Алисон Бекер, Трент Александър-Арнолд, Жоел Матип, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън – Джордан Хендерсън, Фабиньо, Къртис Джоунс, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Роберто Фирмино, Диого Жота

Мениджър: Юрген Клоп