Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп счита за ненужно упражнение клубът да търси директен заместник на продадения през януари Филипе Коутиньо.

Бразилският плеймейкър премина в Барселона срещу 120+40 милиона евро, което го превърна в най-скъпата покупка на каталунците за всички времена. Въпреки раздялата с водещ футболист като 26-годишния южноамериканец мърсисайдци успяха да стигнат до финала на Шампионската лига, където бяха победени от Реал Мадрид с 3:1.

През това лято „червените” се подсилиха солидно, като пръснаха общо над 170 милиона паунда за трансферите на Наби Кейта, Джердан Шакири, Фабиньо и вратаря Алисон Бекер. На този фон изглежда малко вероятно нови играчи да акостират на „Анфийд” оттук до затварянето на летния трансферен прозорец. Клоп също подкрепи подобни наблюдения с думите, че няма да търси пряк заместник на Коутиньо.

„Просто не можете да замените Фил Коутиньо с абсолютно същия като характеристики играч”, обясни 51-годишният Клоп. „Той е Фил Коутиньо. Има силно специфичен стил на игра, в тактическо отношение е брилянтен играч, може да играе като крило, като „десетка” и „осмица”. Наистина е великолепен.”

„Не бих искал да поставя който и да е от играчите ми в позицията, при която хората постоянно ще го сочат с пръст: „Той е заместникът на Фил”. Смятам, че едно от големите ни постижения през втората половина на миналия сезон бе, че не се оказахме в позиция, която би ни карала да говорим твърде много за Коутиньо. Това не изглеждаше точно така през януари, как бихме могли да знаем, че събитията ще се развият по такъв начин?”

„Ако Фил все още беше при нас, то можеше да играе във финала на Шампионската лига. Мо Салах напусна мача с контузия, но Фил щеше да бъде там на левия фланг, а Садио Мане от другата страна. Щяхме да вкараме полузащитник и историята би могла да завърши различно. Щеше да бъде хубаво, но Коутиньо вече не беше наш играч. Ние му желаем всичко най-добро.”

„Не изпитваме нужда да му търсим заместник. Сега е времето да изгради отбора за приближаващия сезон. На пазара не можете да откриете копие на Филипе Коутиньо, просто няма такова. Има обаче голямо количество добри играчи, а ние успяхме да вземем някои от тях”, заяви Клоп.

Още по темата:

За едно лято Клоп похарчи колкото за 7 години в Дортмунд

Клоп не смята да привлича нови защитници

Моу, Гуардиола и Клоп: Каква разлика само между първия и другите двама!

Ливърпул отправи офертата си до Садио Мане