Когато една звезда си отива, време е друга да заеме мястото ѝ. Ливърпул може и да се разделя с Филипе Коутиньо, който беше изключително важна фигура за решаване на мачовете на тима, но и без него на сцената се появи друг голям жокер за мърсисайдци. 

Най-скъпият защитник в историята на футбола Върджил ван Дайк дебютира с червения екип в дербито с Евертън от 3-ия кръг на ФА Къп на "Анфийлд" и го ознаменува по най-великолепния начин. Той отбеляза победното попадение за 2:1 малко преди края и хвърли в екстаз трибуните. 

Преди това Джеймс Милнър беше открил от дузпа, която "карамелите" дълго оспорваха, но той запази хладнокръвие. В средата на втората част Гилфи Сигурдсон изравни и когато всичко отиваше към равенство и преиграване на "Гудисън парк" след десет дни, на сцената излезе холандецът и показа защо струва 75 млн. паунда с попадението си. 

От самото си начало този мач предложи предимно битка, но по-интересните ситуации, доколкото ги имаше, бяха сътворени от играчите на домакините. Но без пътуващия към Барселона Филипе Коутиньо и Мохамед Салах, който пък получаваше наградата за Най-добър футболист на Африка, на момчетата на Юрген Клоп им беше по-трудно да бележат. 

Адам Лалана, Роберто Фирмино и Алекс Окслейд-Чембърлейн пропуснаха, каквото можеше да се пропусне в началото, а Яник Боласие и Уейн Рууни опитваха да създават опасности пред вратата на Ливърпул, но без успех. 

На терена властваше битката, докато един момент не промени развоя на мача. Той дойде в 35-та минута, когато Адам Лалана се пльосна като прострелян в наказателното поле след съприкосновение с Мейсън Холгейт. Реферът веднага посочи бялата точка, въпреки че беше наобиколен от играчите на гостите. 

При повторенията обаче се видя, че съприкосновение има и реферът е бил прав, въпреки пресилването на ситуацията от Лалана. Зад топката застана Джеймс Милнър и от 11-те метра прониза хладнокръвно Джордан Пикфорд за 1:0. 

Малко преди почивката се стигна и до неприятни сцени, след като Мейсън Холгейт избута Роберто Фирмино в трибуните на първите редове, но реферът овладя страстите и не се стигна до бой, въпреки че играчите бяха готови за такъв.

Така почивката дойде с гол аванс за Ливърпул, но това не беше всичко в този мач. Домакините имаха още няколко страхотни шанса да се разпишат и да сложат точка на спора, но направиха страшни пропуски. 

Джо Гомес в 54-та минута стреля с глава от корнер, но над вратата, а пет минути след това пропуск направи и младият Андрю Робъртсън. В 63-та минута и Ван Дайк не успя да се разпише след корнер, за да бъдат наказани всички тези пропуски на "червените" в 67-та минута. 

Тогава Евертън проведе смъртоносна контра, при която всичко тръгна от Яник Боласие, който намери Адемола Луукман и младокът се стрелна в половината на съперника. Той подаде към изненадващо нахлулия в наказателното поле защитник Фил Ягиелка, който пък на свой ред намери Гилфи Сигурдсон на дъгата. Исландецът с клинично точен удар препарира вратаря за 1:1. 

Леден душ сякаш обля Ливърпул. Но постепенно домакините се съживиха и в последните минути натиснаха яко. Удар на Роберто Фирмино беше спасен по великолепен начин от Пикфорд, но малко след това вратарят се изложи. 

При един корнер в 84-та минута той позволи на Върджил ван Дайк да го надскочи и да отбележи, с което на практика да сложи и точка на спора, защото Евертън така и не успя да отреагира до края на двубоя. 

Така в крайна сметка Ливърпул е напред и ще чака жребия за четвъртия кръг, докато за Евертън остана борбата само на един фронт - във Висшата лига, след като до момента "карамелите" изиграха 35 мача във всички четири надпревари, в които участваха.