Лестър стана третият отбор, който си осигурява безпроблемно участието в 5-ия кръг на най-стария футболен турнир в света - ФА Къп. "Лисиците" стигнаха до тази фаза след лека победа над представителя на третото ниво на английския футбол Лига 1 - Питърбро. 

При това на терена на съперника, момчетата на мениджъра Клод Пюел надделяха с 5:1, но спряха да играят сериозно след само половин час игра, в който бяха успели да поведат с повече от комфортното 3:0. 

Големият герой за тях беше бившият играч на Манчестър Сити Келеши Ихеаначо, който вкара две от попаденията и участва в изработката на трето. Другите два гола бяха дело на дебютанта Фусани Диабате. В края и Вилфред Ндиди вкара. След почивката домакините все пак стигнаха до гол чрез Андрю Хюз, с който да опазят част от честта си, но нищо повече. 

Иначе Питърбро започна надъхано и можеше да открие след 7 минути игра, когато една нескопосана игра и слабо изчистване на вратаря Бен Хеймър за малко не позволиха на Дани Лойд да му открадне топката. Все пак ударът на стража рикошира у играча на домакините, но топката излезе в аут. 

Само две минути след това тимът от Висшата лига нанесе първия си удар. Тогава Келеши Ихеаначо започна една атака и с хубав пас намери Адриен Силва пред наказателното поле. Португалецът изведе зад защитата дебютанта в първия състав Фусени Диабате и той с прецизен удар покрай вратаря откри резултата. 

Само три минути след това Лестър нанесе втори съкрушителен удар на съперника. Тогава Келеши Ихеаначо получи топката дълбоко в половината на съперника, напредна и реши да завърши сам, след като видя колко огромно свободно пространство са му оставили играчите на домакините.

Изстрелът му беше толкова прецизен и добре насочен точно до лявата греда, че вратарят на третодивизионния тим нямаше какво да направи, освен да извади топката за втори път от мрежата си. 

Всичко изглеждаше ясно, а още дори не беше изминал и четвърт час от началото на битката. Но за да са още по-спокойни, "лисиците" не намалиха темпото и търсеха трето попадение. И стигнаха до него точно преди изтичането на половин час от началото. 

Тогава Кристиан Фукс напредна по левия фланг и центрира перфектно в наказателното поле, където Ихеаначо беше оставен непокрит от двама защитници и с шут от около точката на дузпата прониза вратаря за 3:0. 

Още тук всичко приключи тотално. Лестър намали оборотите, като се пазеше за далеч по-важните сблъсъци в Премиършип. Питърбро пък вече нямаше изобщо какво да губи и тръгна малко по-смело напред, за да търси поне гол на честта . 

И стигна до такъв в 57-та минута, когато след едно разбъркване при корнер топката стигна до Андрю Хюз, той стреля от въздуха, а кълбото мина между краката на трима играчи, за да спре в мрежата за 1:3. 

До края на мача Питърбро така и не съумя да стигне до още един гол, за да върне интригата. Но за сметка на това инкасираха още два. Играчите на гостите оформиха истински погром за скромния си съперник в последните минути. 

Първо отново точен беше Фусани Диабате за 4:1, като второто му попадение дойде в 87-та минута и така той ознаменува по страхотен начин дебюта си в титулярния състав на Лестър и определено ще го запомни само с добро.

В последните секунди и Вилфред Ндиди се разписа, само за да оформи тежкия разгром за съперника на 5:1. 

Така Лестър е на 1/8-финалите в надпреварата, където са вече Манчестър Юнайтед и Шефилд Уензди. Жребият ще бъде теглен веднага след изиграването на последните битки от този етап в неделя вечер.