Юрген Клоп е осребрил търговски сделки в размер на 6,7 милиона британски лири през миналата година като допълнителен доход след заплатата си в Ливърпул. Мениджърът на „червените” прибира по 16 милиона паунда годишно само от възнаграждението си по договорка с английския шампион, но увеличава личните си приходи с редица начинания извън терена.

След като се превърна в една от най-разпознаваемите спортни фигури на планетата, Клоп няма недостиг на оферти от компании, които искат да рекламират чрез него. Сред тях са производителите на шоколадовите десерти Snickers, автомобилните производители Opel, VR-Bank, финансовите консултанти от Deutsche Vermogensberatung, както и доставчикът на телевизионни услуги във Великобритания – Sky.

Неговият съветник Марк Кошицке заявява: „Решихме, че Юрген Клоп означава „Произведено в Германия”.

Общата сума на търговски сделки на Клоп беше изчислена от френско футболно списание, цитирано от The Mail.

В доклада се твърди, че Клоп трябва да отхвърля много от офертите, които му се предоставят, а също така германецът дарява сериозна част от приходите си за благотворителни каузи. Клоп е забелязан и в британските телевизионни реклами за родните си пивовари Erdinger, като снимките са направени на „Пени Лейн” в Ливърпул, като улицата носи име на легендарна песен на Бийтълс.

През септември пък мениджърът подписа договор с концерна Adidas, макар че Ливърпул се договори да бъде обличан от големия съперник в сферата – Nike. Adidas направи Клоп посланик на тяхната марка и оттогава той редовно бива виждан с обувките им по време на тренировки и край тъчлинията. Преди това роденият в Щутгарт специалист рекламира продуктите на New Balance преди Ливърпул да се откаже от американския бранд за своята екипировка.

„За нас е важно хората, които гледат тези реклами, да знаят, че Юрген преди всичко е футболен треньор”, констатира съветникът му Кошицке.