Собствениците на Манчестър Юнайтед – семейство Глейзър, не са взели обичайните си полугодишни дивиденти от клуба в търсене на продажба на английския гранд. Редовният поток от пари извън клуба под формата на дивиденти е една от причините за недоволство сред феновете на „червените дяволи“, след като представянето на отбора се влоши в последните години при управлението на Глейзър.

Общо 33.6 милиона паунда бяха изплатени на притежателите на акции, като Глейзър получиха повечето от тях, през сезон 2021/2022, когато Юнайтед финишираха на шестата позиция във Висшата лига.

„На 15 ноември, Бордът на директорите не одобри плащането на полугодишния дивидент за фискалната 2023“, се казва в клубно изявление.

Gulliver/GettyImages
66 снимки

Тръстът на привържениците на клуба (МЮСТ) приветства новината и призова да не бъдат изплащани повече дивиденти, докато не бъде намерен нов собственик.

„Дивиденти не трябва да бъдат изплащани, когато футболният клуб не постига успехи на терена и не се бори за трофеи. Това възнаграждава провала и премахва стимула за собствениците да гарантират значителни реинвестиции от приходи обратно във футболния клуб“.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

След 17 години начело на клуба, американците обявиха миналия месец, че са готови да го продадат, като 20-кратният шампион на Англия вероятно ще бъде продаден за рекордна сума за спортен клуб. Глейзър закупиха Юнайтед за 790 милиона паунда през 2005-а година в сделка, която остави клуба с огромен дълг. В момента общият дълг на манчестърци възлиза на 680 милиона паунда. Въпреки това, според анализатори клубът може да бъде продаден за 5 милиарда паунда.

Решението за невзимане на дивидент бе отчасти повлияно от това, че „червените дяволи“ похарчиха рекордните 200 милиона паунда на летния трансферен пазар в опит да подобрят представянето си на терена. Играчите на Ерик тен Хаг са пети в момента в Премиършип и прогресираха до 1/16-финалите на Лига Европа. Провалът за класиране в групите на Шампионската лига доведе до спад на тавана на заплати със 7%, но клубът все пак достигна до нетна загуба от 26.5 милиона паунда за първите три месеца от новия сезон 2022/2023.