Футболистите от английската Висша лига ще се включат в борбата с коронавируса. Те са създадоли специален фонд, в който ще събират средства, за да подпомогнат Националната здравна служба. За появата на инициативата #PlayersTogether съобщиха в социалните мрежи няколко от звездите на английския футбол, сред които капитаните на Тотнъм, Манчестър Юнайтед и Ливърпул - Хари Кейн, Хари Магуайър и Джордан Хендерсън.

"Това са тежки времена за нашата страна и за здравната ни система, затова сме твърдо решени да помогнем по възможно най-добрия начин. Искаме да подкрепим тези, които се борят за нас", това гласеше официалното изявление на футболистите.

Инициативата има за цел да осигури средства, които да бъдат насочени както към здравните работници, така и към пациентите, които са заразени с коронавирус. От съобщението става ясно, че фондът започва да работи моментално и скоро ще бъдат отпуснати първите вноски.

Създаването на #PlayersTogether дойде като следствие от неуспешните преговори между Висшата лига и Асоциацията на професионалните футболисти. Лигата искаше играчите от всички клубове да си намалят заплатите с 30% в периода до подновяването на сезона, но те отказаха с мотива, че искат самостоятелно да набират средства и да ги дарят на тези, които имат най-голяма нужда.

Здравният министър Мат Ханкок, който по-рано призова играчите да намалят възнагражденията си, приветства създаването на фонда. Бившият капитан на Англия и настоящ коментатор Гари Линекер пък написа, че се гордее с футболистите и те са дали чудесен пример.  

"Имало е много случаи, когато сме се опитвали да помогнем, но не сме го правили по най-добрия начин. Сега се нуждаехме от малко време, за да вземем правилното решение. Искаме парите да стигнат до точните места", каза пък нападателят на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд в телевизионно интервю.

Във Великобритания жертвите на коронавируса са над 7000.