Студенти по геология официално установиха, че привържениците на Лестър Сити са отпразнували толкова френетично победния гол срещу Норич, че са предизвикали мини-земетресение.

Става дума за мача на 27 февруари от от 27-ия кръг, който „лисиците“ спечелиха с гол на Леонардо Уйоа в 89-ата минута. Драматичната развръзка остави живи мечтите на феновете за безпрецедентна шампионска титла във Висшата лига. Най-високото класиране на тима в цялата му история датира от сезон 1928/1929, когато клубът финишира на второ място в тогавшната Първа дивизия.

Привържениците на Лестър се славят като едни от най-горещите в Англия, а това единствено намери потвърждение с мини-земетръса от 0,3 по скалата на Рихтер. „Сеизмичната активност“ е била отчетена от студенти, които изучават геологически научик в Университета на Лестър. Те са сложили апаратура за засичане на земетресения в основно училище, намиращо се в близост до „Кинг Пауър Стейдиъм“.

„Няколко дни след инсталирането на апаратурата, ние анализирахме събранте данни и засякохме големи пикове в сеизмограмата по време на футболните мачове, които се провеждаха на стадиона“, коментира първокурсникът Ричард Хойл. „По-подробните проучвания ни показаха силна връзка между момента, в който Лестър вкара, и сериозните сеизмични сигнали. Ние заключихме, че нашата апаратура всъщност е уловила малки земетресения, породени от внезапното освобождаване на енергия от феновете на Лестър, които празнуват гола в момента на отбелязването му“, добави студентът.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS