На днешния ден преди точно едно десетилетие се сътвори една революция, която промени футбола в Англия. На 1 септември 2008 г. на картата във Висшата лига се появи нов претендент за слава, който влезе с гръм и трясък в компанията на големите. 

Това е Манчестър Сити, който започна революцията си, благодарение на арабските милиарди, налети в клуба от един от най-богатите хора на света - арабския емир шейх Мансур бин Зайед ал Нахян. На тази дата преди десет години той завърши сделката по покупката на клуба от тайландеца Таксин Шинаватра и превърна "гражданите" в един от грандовете на Висшата лига. 

Сметките показват, че от тогава милиардерът е инвестирал над 1.3 млрд. паунда в клуба, като това са само преките му инвестиции. В сметките не влизат всички останали постъпления в касата на гражданите, извоювани от самите тях - телевизионни права, продажби на играчи, приходи от билети и т.н.

Още с първия си ден на власт новите управници на Сити искаха да демонстрират финансова мощ. И затова спешно им трябваше голямо име, с което да заявят намеренията си. И първият избор на арабските милиардери беше... Димитър Бербатов. 

В последните моменти на трансферния пазар собствениците искаха да измъкнат българския нападател, който тогава вървеше към върха в представянето си в цялата си кариера. От много време градският съперник Манчестър Юнайтед се опитваше да го привлече от Тотнъм и "гражданите" искаха да покажат, че могат не просто да са конкурентни на врага, но дори и да го надцакат. 

Македонската решимост на Бербо обаче провали намеренията на Сити. Той не пожела да стане част от революцията на тогавашния "Дъ Сити ъф Манчестър", превърнал се после в "Етихад стейдиъм", защото беше дал дума на сър Алекс Фъргюсън и Юнайтед. И удържа на нея, отказвайки "празния чек" на градския съперник. 

Все пак "гражданите" успяха в намерението си да демонстрират финансова мощ. При това я показаха срещу дотогавашните новобогаташи на Висшата лига - Челси. Лондончани преговаряха с Реал Мадрид за подписа на Робиньо и дори и те не можаха да убедят европейския гранд за сделка. 

И тогава изведнъж дойдоха милионите на Сити, богаташите извадиха с лека ръка 32,5 млн. паунда и счупиха трансферния рекорд на Премиършип, поставен малко преди това от Юнайтед с Бербатов. А след това всичко е история. И всички видяхме как пред очите ни се изгради един гранд, макар и с цената на милиардни вложения от богатите собственици.