Години наред магията и чарът на ФА Къп не отстъпват. Винаги ще се намери някой малък отбор или отбори, който да повали гигант и да се изкачи неочаквано високо в йерархията на английския футбол.

Тази година „Убиецът на гиганти“ се нарича Сътън Юнайтед. Петодивизионен клуб от Южен Лондон, който получи и големия бонус – домакински сблъсък срещу Арсенал в петия кръг от надпреварата.

И стадиончето с малко над 5000 места за зрители ще се пръсне по шевовете. Но никой и не помисля да измести домакинството на 60-хилядния стадион на „артилеристите“, например. Така, както биха постъпили на много места при подобен жребий.

Това е чест – да приемеш в своя дом гранда, в случая Арсенал. И ако можеш, посредством спортния резултат, да стигнеш до преиграване и да вземеш големите пари. Не си го и помислят и самите „артилеристи“, за тях също е гордост да посетят толкова рядък стадион, какъвто е „Гъндър Грийн Лейн“. Нищо, че сега феновете ще се избият, за да могат да попаднат сред 800-те гостуващи фенове за този мач.

Всъщност, на малкото стадионче само 765 души могат да седнат, останалите ще бъдат правостоящи. Но това само засилва романтиката, не я отслабва.

Срещу Лийдс при победата с 1:0 на „Гъндър Грийн Лейн“ присъстваха 5013 зрители. А Сътън отстрани тим с историческа слава, отбор, който е три нива по-високо в йерархията.

А Сътън е едва 16-и дори в петото ниво на английския футбол. Но отстрани освен Лийдс, още Уимбълдън, Челтънъм, Дартфорд и Форест Грийн.

Специално внимание заслужава мениджърът на Сътън Пол Досуел. Човекът работи без пари начело на Сътън. И пуши електронната си цигара на пейката по време на мач. Необичайно, нали?

Явно за Досуел е трудно да издържи на емоцията и щастието , което му носи ФА Къп, трябва някак си да успокои нервите си.

Той си пожела гранд и го получи. Макар че конкретно не бе споменал Арсенал, а Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити и Челси, това е огромна чест.

Впрочем, Сътън има и други значими постижения в този турнир. В историята на тима има достигане до четвъртия кръг през 1969-70 г., както и отстраняване на Ковънтри в третия кръг през 1988-89 г. А Ковънтри е носител на трофея от 1987-ма...

Сътън Юнайтед чака своята награда и това е Арсенал. А мачът ще се играе на някоя от датите между 17-и 20 февруари.

Чарът и романтиката на ФА Къп са живи, доказателството е налице.