Челси отново е шампион на Англия! Антонио Конте го направи. Дойде на „Стамфорд Бридж“ в началото на юли и само няколко месеца по-късно успя да изведе отбора до шампионската титла във Висшата лига. Челси спечели отличието в Премиършип за пети път в последните 14 години. За този период лондончани са най-успешният отбор в английското първенство. Челси спечели 14 трофей за 14 години, откакто Роман Абрамович купи клуба. Руският милиардер може да бъде повече от доволен. Неговият избор с Конте е не само успешен, но бе повратен момент за развитието на отбора, за начина на разбиране на футбола след последния престой на Жозе Моуриньо.

Всички футболисти в Челси имат огромни заслуги за постигнатото, но големите овации, суперлативите, трябва да бъдат главно за Антонио Конте. Той е Човекът, който промени Челси, който извади отбора от кризата, измъкна го от десетото място, на което тимът завърши само преди година и го изведе до шампионската титла във Висшата лига и то по повече от категоричен начин. Конте не се пречупи, напротив, той пречупи и Челси и английския футбол. Антонио въведе модата с трима защитници, която в последствие запали почти всички отбори във Висшата лига. На практика не остана треньор, който да не изпробва подобна схема на игра в опита да спре Челси на Конте. Да, Челси на Конте, защото този отбор няма нищо общо с представянето си преди 12, 18 или дори 24 месеца. Спечелената титла изглежда по много по-категоричен начин в сравнение с тази от сезон 2014/15, въпреки че тогава воденият от Жозе Моуриньо отбор не изпусна първото място от първия кръг. Конте диктуваше модата през този сезон и всички се опитваха да му подражават, но в повечето случаи неуспешно.

Началото на сезона със сигурност не беше обнадеждаващо. Резултатите през септември разклатиха моста, а Конте си даде сметка, че е време да направи големите промени и че козметичните няма да бъдат достатъчни. Именно септември се оказа ключовият месец, който постави основите на „сините“ успехи до края на сезона. Загубите от Арсенал и Ливърпул накараха италианеца да преосмисли как трябва да изглежда Челси в защита. Самият Конте призна, че със стъпването си на „Стамфорд Бридж“ идеята му е била да наложи схема на игра с трима в защита. Е, това стана факт едва след тежките удари от Арсенал и Ливърпул, които в крайна сметка се оказаха повече от полезни.

Конте успя да преобърне мисленето в Челси, да наложи един по-различен стил на игра. Независимо, че говорим за италиански мениджър, отборът не играе за победа с 1:0, а се стреми да доминира от първата минута и играе офанзивно. След защитата, халф-бековете се оказаха другия ключ към успеха. Виктор Моузес и Маркос Алонсо се отблагодариха на Конте по възможно най-добрия начин за получения шанс. Двама футболисти, които бяха изключително недооценени в отборите, в които се подвизваха до този момент. Нигериецът бе обявен за безперспективен от Жозе Моуриньо и се наложи да играе под наем през последните години. Същият футболист, само за няколко месеца се превърна в откритието на сезона във Висшата лига и се заговори, че е трансферна цел на някои от топ отборите в елитните първенства.

Антонио Конте остана верен на себе си и това му позволи да промени Челси. Италианецът въведе строг режим, както в тренировъчния процес, така и в начина на хранене на играчите.

Челси премина от ада до титлата, в рамките на 12 месеца. Конте успя да промени мисленето на „Стамфорд Бридж“, а следващият сезон ще бъде тест за това, дали италианецът ще промени и манталитета на отбора, и играчите в него. При всички положения специалистът е наясно, че по-трудното тепърва предстои, защото по-лесно е да се качиш на върха, а много по-трудно е да се задържиш на него. Освен това, 47-годишният италианец не е приключил с промените, а спечелената титла трябва да му предостави пълен картбланш, за да ги довърши през летния трансферен прозорец.

В края на сезона от Челси си отива последната емблема на отбора за изминалите 14 години – Джон Тери. Капитанът има щастието да си тръгне с титла и по възможно най-достойния начин. И през този труден сезон той демонстрира колко голяма фигура е. Тери бе постоянно близо до отбора, въпреки че изобщо не попадаше в сметките на Конте. В нито един момент капитанът не тръгна срещу мениджъра и не му подля вода. На 21 май 2017 година Джон Тери ще се сбогува със „Стамфорд Бридж“ като шампион - какво по-хубаво за такъв роден лидер и победител като него?

Антонио Конте го направи! Челси отново е шампион! Конте го направи със своя неподправен плам, ексцентризъм и непреклонен нрав.