Челси успя да превъзмогне по най-добрия начин загубения финал за Купата на Лигата, като съживи с пълна сила шансовете си за финиш в топ 4 на Висшата лига. В 28-ия кръг на английското първенство "сините" се справиха с коварен и намиращ се по-високо в таблицата местен враг като Тотнъм, надигравайки го с 2:0. Срещата очаквано не изобилстваше от голови положения, като след паузата домакините взеха своето чрез попадението на Педро Родригес и нелепия автогол на Киърън Трипиър.

Почетино: Първото място вече е невъзможно за Тотнъм

Макар Челси да беше далеч като стандарт от най-добрите си игри, които показа през този сезон, победата дойде съвсем заслужено. Особено на фона на продукцията, която предложи тимът на Маурисио Почетино, завършил срещата без нито един точен изстрел. В интерес на истината "сините" имаха само един-едничък и това бе откриващият гол на Педро. Иначе голямата новина в техния лагер беше първият шампионатен старт за вратаря Уили Кабайеро, предпочетен пред скандализиралия футболната общественост Кепа Арисабалага.

Кейн и Давид Луис смятаха да уредят всичко като мъже

Кабайеро: Кепа ще се поучи, днес ме подкрепяше

Предвид останалите резултати от кръга, вече спокойно може да се говори не само за битка за 4-ото място, а за битка за 3-ата и 4-ата позиции. Загубата отдалечи "шпорите" от върха - на съответно 9 и 8 точки спрямо лидера Ливърпул и подгласника в подреждането Манчестър Сити. Със своите 60 пункта те са само на 7 пред 6-ия в подреждането Челси. Арсенал е четвърти с 56, докато Юнайтед също е в играта заради своите 55.

Грешната стъпка беше изключена за всеки от съперниците и въпреки, че от първия съдийски сигнал на Андре Маринър играта беше динамична, бързо стана ясно, че този мач ще бъде преди всичко тактическо надлъгване. Търпеливото изчакване на грешка от страна на съперника беше основната добродетел, на която разчитаха съперниците от английската столица.

Точно по такъв начин Челси можеше да вземе аванс в резултата след само 6 минути игра, след като едно наглед обречено центриране на Маркос Алонсо все пак си проправи път през плътно подредените защитници на Тотнъм в пеналта. Топката попадна у намиращия се около точката на дузпата Гонсало Игуаин, който моментално стреля с десния крак и улучи страничната греда.

След този шанс последва един въздълъг период от срещата, в който атаки не липсваха, ала не бяха и съпроводени с голови положения. След първия половин час игра Маурисио Почетино направи доста интересен тактически ход, прекроявайки отбора си в 4-2-3-1, а това внезапно промени баланса на силите и „шпорите” доста по-уверено владееха топката.

Най-добрият шанс за тях дойде минута преди края на първата част. Хари Уинкс съзря своя шанс и успя да отправи шут с коварна парабола над шпагата на Жоржиньо. Кабайеро беше направил типичните за всеки страж при подобни ситуации няколко стъпки далеч от голлинията и се оказа прехвърлен, но топката кацна върху напречната греда.

След почивката мачът изцяло се разви по вкуса на Челси. В 57-ата минута „сините” дочакаха своя шанс, когато Сесар Аспиликуета с пас по земя намери Педро отдясно по атаката. Опитният испанец избяга от крайния бранител и се стрелна навътре в наказателното поле. Алдервейрелд опита да го затвори, ала всъщност беше обърнат с гръб към Педро, който с елементарен финт смени посоката и после отблизо разстреля Лорис – 1:0.

Тотнъм не успя да създаде нищо съзидателно в следващите минути въпреки опитите на Почетино да промени игровия облик със смените си.

Нещо повече – „шпорите” тотално рухнаха в 85-ата минута, когато Киърън Трипиър дефакто реши мача. Английският национал овладя изританат напред от Уили Кабайеро топка, а Уилиан се опита да го притисне със своя спринт. Трипиър поведе към вратата си и без да погледне къде се намира Лорис даде пас назад. Явно и капитанът на "шпорите" не сигнализира на съотборника си, че се е приближил, което доведе до фатално разминаване. Уилиан просто потича покрай топката, която без чужда помощ спря в мрежата за крайното 2:0.

Така Тотнъм записа втора поредна загуба, а това не е никак добре за "шпорите", които приемат Арсенал у дома през уикенда. Челси от своя страна гостува на друг тим от Лондон - Фулъм.

ЧЕЛСИ – ТОТНЪМ 2:0

1:0 Педро Родригес 57'

2:0 Киърън Трипиър 85'-авт.

Челси (4-3-3): Уили Кабайеро - Сесар Аспиликуета /к/, Антонио Рюдигер, Давид Луис, Маркос Алонсо - Н'Голо Канте, Жоржиньо, Матео Ковачич (77' - Рубен Лофтъс-Чийк)- Педро Родригес, Гонсало Игуаин (84' - Оливие Жиру), Еден Азар (60' - Уилиан)

Мениджър: Маурицио Сари

Тотнъм (4-3-3): Уго Лорис /к/ - Киърън Трипиър, Тоби Алдервейрелд, Давинсон Санчес, Бен Дейвис - Хари Уинкс, Муса Сисоко, Кристиан Ериксен - Хьон-Мин Сон (80' - Лукас Моура), Хари Кейн, Ерик Ламела (71' - Фернандо Йоренте)

Мениджър: Маурисио Почетино

Стадион: „Стамфорд Бридж” (Лондон)

Главен съдия: Андре Маринър

-----

Най-интересното от мача минута по минута: 

90+3' - КРАЙ НА МАЧА. Челси победи Тотнъм с 2:0 на "Стамфорд Бридж".

3 минути продължение на мача.

84' - ГОЛ ЗА ЧЕЛСИ - 2:0! Какъв автогол от Трипиър! Английският национал овладя изританата безцелно напред от стража на Челси топка и без да погледне къде е неговият вратар и капитан даде пас назад. Лорис се беше приближил доста до бранителя, за да го подпомогне, ала това се оказа фатална грешка. Пасът мина далеч от френския национал и попадна в мрежата.

84' - Последна смяна в Челси. Оливие Жиру замени Игуаин.

83' - Изстрел на отчаянието от Алдервейрелд. Защитникът опита да порази целта от ъгъла на наказателното поле. Кабайеро ще поднови играта с аут.

80' - Втора смяна в Тотнъм. Лукас Моура замени Сон. Към момента мачът изглежда плашещо тих. Тотнъм не може да намери верния ритъм и път към вратата на Кабайеро.

77' - Втора смяна в Челси. Ковачич отстъпи мястото си на Рубен Лофтъс-Чийк.

71' - Първа смяна за Тотнъм. Ерик Ламела напусна игра, вместо него Фернандо Йоренте.

65' - Шанс пред Тотнъм! Бен Дейвис се спусна по левия фланг и центрира много добре към наказателното поле. Целта на подаването му беше Хари Кейн, но Ламела в последния момент реши да изпревари съотборника си, с което опасността отлетя.

60' - Учудваща първа смяна за Челси. Еден Азар напусна игра, за да влезе Уилиан. Белгиецът поздрави топло своя мениджър край тъчлинията, което значи, че може би става дума и за някакъв физически проблем.

57' - ГОЛ ЗА ЧЕЛСИ - 1:0! Педро бележи точно когато Маурицио Сари мислеше да го заменя. Бившият футболист на Барселона получи пас по тревата отляво и нахлу по диагонал в наказателното поле. Алдервейрелд опита да го затвори, но се остави твърде елемантарно да бъде финтиран. Вече стигнал до вратарското поле, испанецът заложи на силата и промуши топката покрай Лорис.

53' - Жоржиньо с дълъг пас за Игуаин зад отбраната на Тотнъм. Още от самото начало играчите на "шпорите" спряха да играят, понеже засадата беше очевидна. Игуаин все пак продължи докрай и вкара в топката в мрежата, а после се оправда, че не е разбрал. Главният съдия Андре Маринър реши да не го санкционира с картон.

Жестоки откриващи 5-6 минути на втората част. Атаките буквално летят една след друга, а макар и без голови ситуации, мачът пращи от хъс и желание за победа.

46' - НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Футболистите в синьо подновиха играта от центъра. Без смени и в двата състава.

45+1' - КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ. Челси и Тотнъм се оттеглиха на почивка при 0:0.

Само минута добавено време към първата част. Съвсем резонно, прекъсванията на играта се брояха на пръсти.

44' - ГРЕДА ЗА ТОТНЪМ! Хари Уинкс разтресе рамката на вратата! Англичанинът съзря своя шанс и стреля с парабола над шпагата на Жоржиньо. Кабайеро беше излязъл малко по-напред и се оказа прехвърлен, а топката кацна върху напречната греда.

42' - Опит на Кейн сам да превземе вратата на Челси. Той получи далеч от наказателното поле и с дрибъл си проправи път навътре, преди изстрелът му да бъде блокиран от Сесар Аспиликуета. Само корнер за "шпорите".

Темпото на мача в никакъв случай не поспадна, но головите положения съвсем намаляха. Битката се води за надмощие в центъра на терена, като Челси постепенно се адаптира към промяната в стратегията на съперника. До момента няма точен изстрел в мача.

34' - Леко напрежение заради една късно отсъдена засадата. Сисоко опита шут от дистанция, който рикошира в играч на Челси и топката се озова отляво в наказателното поле. Сон стигна и опита центриране към Кейн, което се оказа пресечено, а после Кабайеро парира с една ръка изстрел на Ериксен. Оказа се обаче, че още преди Сон да овладее топката флагът на асистент-съдията е бил вдигнат.

Маурисио Почетино направи лека корекция в постройката на тима си и това веднага се усети, тъй като "шпорите" започнаха да владеят много повече кълбото. Хари Уинкс и Муса Сисоко се върнаха по-назад като типични опорни халфове, а Сон и Ламела заиграха по-близо до Ериксен, оформяйки линия зад гърба на Кейн.

28' - Пряк свободен удар за Тотнъм в половината на Челси, отдясно по атаката. Киърън Трипиър изпрати никак нелошо центриране, само че Кабайеро уверено излезе почти до точката на дузпата и боксира надалеч.

23' - Ето нещо по-различно от "шпорите". Ериксен получи топката на няколко метра пред дъгата и даде хубав диагонален пас вдясно за Сон. Кореецът овладя в наказателното поле, но преди да успее да стреля Алонсо дотича и го обезоръжи. Идеите на Тотнъм за мача полека-лека започват да прозират.

20' - Пас зад гърба на защитата на Тотнъм и Игуаин подгони топката. Остана впечатление, че аржентинецът ще изпревари вратаря Лорис, но френският национал комфортно улови. След гредата в началото Челси не успява повторно да застраши своя опонент.

Тотнъм уплътнява много успешно пространствата в своята половина и се ослушва за шанс да организира контраатака. До момента Челси доминира при владението върху топката, но тимът на Сари трудно разбива дефанзивния блок на "шпорите". Свободни зони почти липсват, а в близост до наказателното поле на Лорис винаги има човек, който да пресече разиграването.

13' - Амбициозен опит на Матео Ковачич. Хърватският полузащитник опита да посрещне една избита топка със странична ножица от около 18-19 метра. Топката отлетя високо към трибуната зад вратата на Уго Лорис.

6' - Опит на Тотнъм да отвърне веднага, но изстрелът на Хари Кейн от дистанция беше блокиран от защитник.

6' - ГРЕДА ЗА ЧЕЛСИ! Игуаин нацели левия стълб! Маркос Алонсо напредна отляво и изпрати центриране, което рикошира и по някакъв начин достигна до аржентинския нападател при точката на дузпата. Игуаин нанесе шут от въздуха, Уго Лорис застина на голлинията и изгледа как топката отскочи от страничната греда.

5' - Пряк свободен удар за Челси отдясно по атаката и до ъгъла на наказателното поле. Маркос Алонсо опита да стреля, но улучи стената. Ранен натиск за "сините" до този момент.

1' - НАЧАЛО НА МАЧА. Първият удар по топката беше за гостите от Тотнъм.

За 37-годишния Уили Кабайеро това ще бъде първи шампионатен мач като титуляр за Челси през сезон 2018/2019.

Нека започнем със стартовите състави. В този на Челси личи името на Уили Кабайеро, който явно е спечелил вътрешното гласуване в отбора за сметка на непокорния Кепа Арисабалага, който остава на резервната скамейка за този мач.