С убийствено красив гол на Оливие Жиру Арсенал успя да постигне първа победа за 2017 година. „Артилеристите“ надиграха Кристъл Палас с 2:0 у дома в 19-ия кръг на Висшата лига, като без съмнение мигът на вечерта беше попадението на французина в началото на мача. Алекс Иуоби беше точен след почивката, за да оформи крайния резултат, който неведнъж и два пъти можеше да бъде доста по-категоричен.

Успехът помогна на Арсенал да защити третото място във временното класиране. Тимът на Арсен Венгер има 40 точки, като пред него са само Ливърпул (43) и Челси (49). Тотнъм остава четвърти с 39 пункта, колкото има и петият Манчестър Сити

Кристъл Палас от своя страна инкасира 11-а загуба от началото на кампанията и с 16 точки продължава да бъде на 2 над зоната на изпадащите.

Домакините можеха да открият резултата още в 6-ата минута, когато Гранит Джака получи подаване отляво в наказателното поле и центрира директно от въздуха. Швейцарецът пусна успоредно подаване във вратарското поле, с което последователно се разминаха Оливие Жиру и Лукас Перес, а после Мохамед Елнени шутира в тялото на застаналия пред голлинията Скот Дан.

Алексис Санчес отправи опасен далечен шут в 12-ата минута, който не намери целта. Чилиецът обаче се реваншира пет по-късно, когато се понесе отляво в бърза контраатака. Той спря рязко при ъгъла на наказателното поле и центрира към Жиру, за когото топката дойде зад гърба. Французинът обаче реагира чудесно на този факт и като скорпион замахна с пета, за да я прати по впечатляващ начин в горния десен ъгъл с помощта и на напречната греда – 1:0.

В края на първото полувреме домакините пропиляха още няколко възможности, като особено чиста бе тази на Алексис в продължението. Тогава серия от грешни прояви в защита позволиха на чилиеца да овладее на около 8-9 метра от вратата. Той опита да стреля ниско до дясната греда, ала Хенеси отвърна с чудесно спасяване.

Второто полувреме започна с невероятен пропуск на Кристиан Бентеке. Андрос Таунсенд напредна с топката отдясно и я вдигна перфектно за белгиеца. От границата на наказателното поле той опита да намери долния ляв ъгъл, като шутира на сантиметри покрай целта.

Арсенал бързо си възвърна инициативата и в 56-ата минута Алекс Иуоби реализира за 2:0. Санчес пак бе архитектът на атаката, като с хубав пас вляво изведе Начо Монреал на скорост в наказателното поле. Той отправи остро центриране към близката греда, където топката отскочи от Скот Дан и се вдигна високо, за да може Иуоби да получи шанс да обстрелва с глава. Шутът на младока беше доста прецизен, като дори застаналият пред голлинията Джоел Уорд не можа да се справи с изчистването.

В следващите минути малко неочаквано Кристъл Палас избухна със серия от положения. В 66-ата минута Петър Чех трябваше да се намесва три поред. Първо той отрази по атрактивен начин точен и много силен изстрел с глава на Бентеке. После чехът излезе смело напред, за да пресече центриране към точката на дузпата. Избитата от него топка попадна у Йоан Кабай, който от около 30 метра опита да прехвърли с воле излезлия напред страж, ала Чех вече се бе върнал достатъчно назад, за да боксира в нов корнер.

В заключителните мигове от срещата Арсенал отново вдигна оборотите и в 88-ата минута Аарън Рамзи сам си създаде отлична позиция за шут от около 12-13 метра. Неговият изстрел обаче прелетя в аут покрай левия стълб. В продължението на мача Алексис Санчес нахлу остро в наказателното поле отляво и с пас по тревата намери Алекс Окслейд-Чембърлейн около точката на дузпата. Резервата за „топчиите“ стреля много добре към долния десен ъгъл, а вратарят Хенеси се прояви блестящо, за да избие с една ръка.