Късна драма спаси Арсенал и Арсен Венгер от поредна загуба на "Олд Трафорд" в дербито с Манчестър Юнайтед. "Артилеристите" стигнаха до 1:1 на най-неудобния си в последните години за гостуване стадион срещу най-неудобния за мениджъра си опонент на скамейката. 

Хуан Мата беше дал преднина за "червените дяволи" в 69-та минута, но в 89-та Оливие Жиру възстанови равенството и спаси точката за отбора си. Но това само донякъде спаси Венгер и "топчиите". 

Отборът от Лондон продължава обаче 10 години да няма победа на "Театъра на мечтите", Венгер за пореден път не победи Жозе Моуриньо в Премиършип, а и серията от равенства за "артилеристите" продължава и отдалечаването от върха не секва.  

Първата част на дербито започна с лек натиск на домакините. Още в 5-та минута Хуан Мата получи правото да изпълни пряк свободен удар от около 18-19 метра, но топката мина на сантиметри встрани от вратата. 

Последва бърз отговор от страна на "артилеристите", но след доброто подаване на Начо Монреал съотборникът му Алексис Санчес не успя да засече топката от изгодна позиция в мрежата на Давид де Хеа. 

Играта преди почивката беше доста равностойна и в интерес на истината чистите положения не бяха особено много. В 19-та минута такъв шанс се откри пред Пол Погба, но той не можа да засече топката от 3 метра фронтално срещу вратата след пас на Антони Марсиал. 

И почти веднага последва отново отговор на "топчиите", като от 20-ина метра Франсис Коклен стреля от воле, но над вратата, като топката мина само на няколко сантиметра над напречната греда. 

В 35-та минута дойде и най-спорното положение преди почивката. Тогава домакините поискаха дузпа, когато Антонио Валенсия мушна топката между краката на Начо Монреал, но малко след това се пльосна в наказателното поле след леко съприкосновение с ръката му и поиска нарушение. Но реферът си замълча. 

Само минута по-късно топката стигна до Хуан Мата в наказателното поле отляво на Петър Чех и испанецът стреля в далечния ъгъл на вратаря, но ветеранът се разтегна максимално и изби в корнер. 

Последваха доста силни минути на "червените дяволи", но ударите на Марсиал и Пол Погба от границата на наказателното поле бяха уловени от Чех. Така в крайна сметка попадения нямаше и двата тима се оттеглиха на почивка при 0:0. 

Втората част започна изключително равностойно и интересните ситуации липсваха. "Топчиите" бяха малко по-активни, но имаха само един шанс чрез Лоран Кошчиелни в 55-та минута, който стреля с глава след корнер, но топката мина встрани от вратата. 

Битката продължи да е равностойна, но постепенно лондончани издишаха и губеха инициативата в тази битка. Моуриньо явно усещаше това и пусна на терена Дейли Блинд и Уейн Рууни, за да притисне още повече изморения си съперник. 

И в крайна сметка "червените дяволи" нанесоха съкрушителен удар в 69-та минута. Тогава Пол Погба смаза с физика съперник и изведе Андер Ерера в наказателното поле. Испанецът свърна към непокрития си сънародник в наказателното поле Хуан Мата, който от около точката на дузпата прониза вратаря за 1:0. 

"Артилеристите" изглеждаше, че няма как да намерят отговор на това. А домакините продължаваха да атакуват и Андер Ерера с глава в 80-та минута направи пропуск след удар с глава. 

И когато изглеждаше, че натискът на лондончани просто няма как да даде резултат, стана точно обратното. В 89-та минута Алекс Окслейд-Чембърлейн направи невероятен пробив отдясно по фланга и сложи топката на главата на Оливие Жиру на 3 метра от голлинията. Французинът смачка с физиката си Фил Джоунс и просто разстреля Де Хеа за 1:1. 

Това беше първият точен удар на Арсенал във вратата за целия мач, но пък беше достатъчен за спасяването на точката. И така лондончани събраха 25 точки в актива, на една зад лидера Ливърпул. Юнайтед пък остава шести с 19 точки, но може да бъде изместен от там. 

Манчестър Юнайтед: Давид де Хеа, Антонио Валенсия, Фил Джоунс, Маркос Рохо, Матео Дармиан, Майкъл Карик, Андер Ерера, Хуан Мата, Пол Погба, Антони Марсиал, Маркъс Рашфорд;

Арсенал: Петър Чех, Карл Дженкинсън, Шкодран Мустафи, Лоран Кошчиелни, Начо Монреал, Франсис Коклен, Мохамед Елнени, Аарън Рамзи, Месут Йозил, Тио Уолкът, Алексис Санчес.