Нежеланието на футболистите на Арсенал да откликнат на офертата за намаление на възнагражденията им до края на годината поставя клуба в много неприятна финансова ситуация. 

Английското издание "Mirror" предаде за план, включващ 5 опорни точки за намаляването на заплатите на футболистите при настоящата кризисна ситуация. Предупреждението на ръководството е било категорично - положението на клуба няма да е никак розово, ако сезонът не завърши и съответно се наложи да бъдат връщани големи суми под формата на компенсации на телевизионните компании. 

13 снимки

Един от големите проблеми за "топчиите" са гигантските разходи за заплати, възлизащи на 230 милиона паунда, сред най-високите в цялата Висша лига. Това представлява 60% от клубните приходи годишно и обеснява защо в офертата към футболистите намаленията на възнагражденията не включваше само периода на пандемията от коронавирус. 


1. 12.5% намаление за период от 12 месеца /от април 2020 г. до март 2021 г./
2. Пълната сума ще бъде възстановена, ако отборът се класира за ШЛ
3. При провал за място в ШЛ, парите не се връщат 
4. При провал за ШЛ, но класиране за Лига Европа, намалението става 7.5%
5. Ако сезонът не се довърши и тимът не получи пълните вноски от ТВ права, тогава ще бъде обсъден нов план


Неучастието на клуба в Шампионската лига през последните няколко сезона оказва сериозно влияние върху финансите на Арсенал. След регистрирани загуби от 27 милиона паунда за миналата година, евентуалното неучастие в най-престижния европейски клубен турнир и догодина ще има много тежки последици. 

"Артилеристите" рискуваха през изминалия трансферен прозорец, с идеята да намерят място в ШЛ за следващата кампания. Внушителните 72 милиона паунда, платени за Никола Пепе, макар и разсрочени за няколко години напред, на практика са пари, които не бяха налични в клубната каса по това време. Към това се прибавят и масивните месечни възнграждения на Месут Йозил и Пиер-Емерик Обамеянг.

Финансовите рискове от клуба през последните сезони сега може да се окажат фатални, след като съществува вероятност сезонът да не бъде довършен, съответно да трябва да се връщат пари от телевизионни права, да се отчитат загуби от 2 милиона паунда за всяко домакинство без зрители, както и евентуалното ново неучастие на клуба в Шампионската лига. Много е вероятно именно футболистите да са потърпевши и да трябва до някаква степен да спасяват клуба от финансовите трудности.