Манчестър Сити постигна изключително важна победа у дома срещу един от преките си съперници в битката за върха във Висшата лига. В 17-ия кръг хората на Хосеп Гуардиола надиграха Арсенал с 2:1, за да излязат временно на второто място в класирането. След много бледо първо полувреме „гражданите“ излязоха преобразени след паузата, за да осъществят пълен обрат с попадения на Лерой Сане и Рахийм Стърлинг.

За „артилеристите“ поражението беше второ поред след онова 1:2 навън срещу Евертън в предния кръг. Така те вече останаха на цели 9 точки зад лидера Челси.

Двубоят на „Етихад“ имаше възможно най-тежкото начало за домакините, които откровено изпитваха трудности да открият ритъма в играта си. Още в 5-ата минута Петър Чех даде начало на контраатака за Арсенал, като хвърли топката към Ектор Бейерин. Десният бек пробяга около 50 метра с топка в крака и подаде към Алексис Санчес пред дъгата. Чилиецът изчака включването на Уолкът зад гърба си и веднага с пас по тревата го изведе между Коларов и Отаменди. Англичанинът овладя елегантно и със следващото докосване плъзна топката покрай Клаудио Браво за 1:0.

Буквално в следващата атака „гражданите“ можеха да изравнят, ако Рахийм Стърлинг не се отчете с непростим пропуск. Кевин де Брюин избяга по левия фланг и центрира чудесно към далечната греда, където Стърлинг беше напълно непокрит. На няколко метра от вратата обаче бившият играч на Ливърпул стори по-трудното, като с глава изпрати топката в аут покрай вратата.

В 11-ата минута Де Брюин изпълни по хубав начин корнер отдясно по атаката, а Яя Туре изникна при далечната греда, без обаче да успее да стреля точно в рамките на вратата.

Последва дълъг период от срещата, в който почти нищо не се случваше, а в 36-ата минута „топчиите“ изтърваха нелоша възможност да увеличат преднината си. Начо Монреал изпрати добро центриране от левия фланг, а Уолкът успя да изпревари пазача си и от 8-9 метра с глава стреля към вратата. Браво не помръдна от мястото си, а топката премина на сантиметра покрай десния стълб.

В самия край на полувремето Сити стигна до един протоколен изстрел с глава на Туре, който от няколко метра с глава шутира право в ръцете на Петър Чех. Логично на почивката Хосеп Гуардиола предприе някакви мерки и извади от игра представилия се плачевно през първата част Пабло Сабалета, като го замени с доста по-офанзивния Бакари Саня.

По-добрата новина за Сити дойде в 47-ата минута, когато серия от грешки на халфовете на Арсенал доведе до изравняването в резултата. Опорните полузащитници не успяха да отнемат успешно топката първо от Давид Силва, а после и от Стърлинг, за да може Силва с чудесен пас над защитата да изведе Лерой Сане сам срещу Чех. Младокът шутира хладнокръвно в долния десен ъгъл за 1:1.

В следващите минути Сити ожесточи пресата си в половината на съперника и така в 61-ата минута след няколко опита за отнемане на топката, тя се озова у Де Брюин на скорост отляво. Той изчака много добре включването на Сане по фланга и го изведе сам срещу Чех под остър ъгъл в наказателното поле. Това улесни опитния страж при спасяването, тъй като младокът на Сити шутира в близкия ъгъл.

Арсенал продължи да играе в глуха защита и положенията пред вратата на Чех ставаха все по-опасни. В 70-ата минута Кевин де Брюин опита шут от около 21 метра, който рикошира неприятно в крака на Джака и се насочи заплашително към долния десен ъгъл. Вратарят на Арсенал реагира чудесно и успя да парира с една ръка.

Две минути по-късно обаче разклатената защита на гостите плати скъпа цена. Де Брюин с чудесен 40 метров пас по диагонала намери Стърлинг по десния фланг. Англичанинът стигна топката встрани от наказателното поле и се устреми навътре пред погледа на отстъпващия Начо Монреал. Испанецът продължи да действа пасивно и така Стърлинг чукна топката встрани от себе си и с левия крак шутира под шпагата на бранителя, за да порази близкия долен ъгъл – 2:1 за Сити.

В 77-ата минута Сити можеше да нанесе тежък шамар на съперника, но пропиля възможността. Де Брюин намери вдясно влезлия преди минути като смяна Хесус Навас, който центрира остро към близката греда. След серия от рикошети кълбото полетя към вратата и отскочи от лявата греда.

След тази победа Манчестър Сити събра 36 точки на сметката си и временно излезе на 2 пред Ливърпул и Арсенал. Челси е на първото място с 43 пункта.