Със сигурност дебютът на Хосеп Гуардиола в английския футбол съвсем не беше този, който всички фенове на Манчестър Сити очакваха. Испанският специалист, който спечели един куп трофеи в Барселона и Байерн Мюнхен, пристигна едва ли не като Месия, а началото на сезона създаде големи надежди с 10-те поредни победи във всички турнири.

Такива бяха август и септември за привържениците на „гражданите“, но сега, през януари 2017 година, серията изглежда безкрайно далечна. През уикенда Евертън унижи Сити с 4:0 и остави отбора на 5-ото място в класирането, на цели 10 точки зад лидера Челси. Гуардиола от своя страна вече отписа своите играчи от битката за титлата, което със сигурност е поредният шок за „небесно сините“.

Пеп отписа титлата

Очевидно Пеп все още свиква с реалностите в Англия, като няма съмнение, че в момента преминава през най-тежкия си период, откакто влезе в треньорския занаят. За това говори и статистиката, която винаги предлага друг поглед към измеренията във футбола. Ето и 5 факта, разкриващи достатъчно за трудното привикване на Пеп към реалностите в мъгливия Албион:

1. Пеп Гуардиола вече допусна 5 поражения в шампионата – като мениджър той никога не е губил повече в рамките на един сезон. Обезпокоителното е, че кампанията във Висшата лига е едва преполовена. В нито един от предишните цели сезони в Барса и Байерн Мюнхен испанецът не е допускал толкова много загуби.

2. 0:4 от Евертън – това е най-тежката загуба на Пеп в цялата му треньорска кариера. Нужен ли е друго коментар, при положение, че дори в дуелите с тимове като Реал Мадрид и Борусия Дортмунд Пеп не е изглеждал толкова безпомощен?

Нещата, по-важни от резултатите

3. В 4 от последните 7 мача от Висшата лига Сити допусна гол при първия точен удар към своята врата. Тук негативите касаят главно вратарската рокада, която получи шумен отзвук в Англия. Дългогодишният страж Джо Харт бе натирен под наем в Торино, за да освободи място на новопривлечения от Барселона Клаудио Браво. Причината? Пеп искаше страж, който да играе по-добре с крака. Чилиецът дотук не убеждава нито в това отношение, нито при останалите задължения под рамката.

4. Пеп Гуардиола спечели 75 процента от всичките си официални мачове начело на Байерн Мюнхен. В Сити статистиката му изглежда притеснителна – едва 59 процента.

Авиокомпания се пошегува с Пеп след разгрома от Евертън

5. С Пеп като треньор Байерн постигна „сухи“ мрежи в 53 процента от своите мачове. Сити на Гуардиола изостава драстично по този показател със само 25 процента. „Небесно синята“ изглежда до болка уязвима – с 26 допуснати гола в Премиършип тя е най-слабата от всички в топ 7 на класирането.