През последните години ръководството на Тотнъм тотално промени начина, по който гради отбора си и в момента босовете могат да бъдат само доволни от постигнатите резултати. Проучване на Футболната обсерватория CIES показва, че настоящият състав на Маурисио Почетино е бил сглобен срещу 452 милиона паунда по-малко в сравнение с общата му пазарна цена.

Не толкова отдавна „шпорите“ се опитваха да привлекат завършени играчи и готови звезди, за да си пробият път към върховите позиции във Висшата лига. След това стратегията им тотално се промени – клубът се ориентира към млади играчи с потенциал за развитие, а също така погледна по-сериозно към собствената си школа.

Резултатите от този подход не закъсняха, а след идването на Почетино всичко сякаш си дойде на мястото. През миналия сезон „шпорите“ завършиха на трето място в класирането, а в момента движат на същата позиция с точка пасив зад втория Арсенал.

Сметките около харчовете на Тотнъм показват, че сглобяването на настоящия първи отбор е струвало на клуба 235 милиона паунда. Заради силното представяне на „шпорите“ почти всички от играчите са повишили пазарните си цени, а колективната оценка на тима е 687 милиона паунда.

Деле Али, Хари Кейн и Ерик Дайър са едни от най-големите успехи за лондончани в това отношени. И тримата юноши на клуба, като сумата, платена за Дайър (4 милиона паунда) на Спортинг Лисабон, е направо нищожна на общия план.

През настоящата кампания президентът на клуба Даниел Леви подсили още повече позициите, като успя да подпише нови договори с редица ключови футболисти. Очаква се съвсем скоро такива да парафират вратарят Уго Лорис и бранителя Ян Вертонген.

За стореното от „шпорите“ говори достатъчно факта, че в топ 5 първенствата на Европа само Барселона се радва на по-драстична разлика между стойността на първия си отбор и разходите по сглобяването му. Тимът на каталунците се оценява на 922 милиона паунда, докато реално похарчените пари са 417 милиона. За сравнение – Манчестър Юнайтед на Жозе Моуриньо доста куца по същия показател. „Червените дяволи“ заемат 95-ото място в ранглистата, като са платили 618 милиона паунда за трансфери, докато общата пазарна цена на отбора е 602 милиона.