Предпоследният кръг на Висшата лига предложи куп емоционални моменти. За едни те бяха положителни, за други не чак толкова. През уикенда Манчестър Сити официално вдигна титлата в Англия, докато Стоук Сити стана първият изпаднал тим от елита. В последната седмица от сезона пък ще станат ясни и другите два отбора, които ще поемат към Чемпиъншип, като „кандидатите“ за това са четири – Хъдърсфийлд, Суонзи, Саутхемптън и Уест Бромич Албиън.

Челси и Ливърпул пък завързаха на максимум интригата за Топ 4, след като „сините“ спечелиха домакинството си на „мърсисайдци“ с 1:0.

На „Емиратс“ пък бе повече от сантиментален ден. Арсен Венгер изведе за един последен път своя тим пред домакинската публика. Имаше награди, сълзи и емоции.

Само ден по-рано пък Висшата лига, а и целият свят, бяха покрусени от новината за сър Алекс Фъргюсън, който претърпя спешна операция, а и до днес състоянието му остава тежко.

За всичко това подробности може да намерите по-долу в нашия обзор на кръга от Висшата лига. Представяме ви събитията от уикенда в хронологичен ред.

Брайтън – Манчестър Юн 1:0

Кръгът започна още в петък, а резултатът, който се получи в първия мач между Брайтън и Юнайтед бе повече от изненадващ. „Чайките“ взеха трите точки благодарение на Паскал Грос, който вкара единствения гол в срещата. Поражението за „червените дяволи“ означаваше, че тимът на Жозе Моуриньо ще трепери до последно за сребърните медали и ще се надява на грешка, най-вече на вечния враг Ливърпул до края. 

Голямата новина за клуба от "Олд Трафорд" обаче дойде в събота вечер, когато легендата на "червените дяволи" и световния футбол сър Алекс Фъргюсън бе приет по спешност в болница:

Когато часовникът на съдията потопи Юнайтед в скръб

Юнайтед се издъни и ще трепери за среброто

Юнайтед с оптимистична вест за състоянието на Фърги

Ливърпул с прекрасен жест към Фъргюсън

Звездите на Фърги му вдъхват кураж, той остава в болница

Какви са прогнозите за сър Алекс

Бербатов към сър Алекс: Молитвите ми са с теб, шефе

Лекарите ще мълчат за състоянието на Фъргюсън

Състоянието на сър Алекс остава "тежко"

Стоук Сити – Кристъл Палас 1:2

Съботната програма стартира с двубоя Стоук Сити – Кристъл Палас, който даде много отговори в борбата за оцеляване. „Орлите“ от Лондон стигнаха до впечатляващ обрат и победа с 2:1, а това означаваше много. С трите точки тимът на Рой Ходжсън официално запази елитния си статут и за следващия сезон, докато загубата за Стоук означаваше само едно – изпадане от Висшата лига след десет последователни сезона в нея.

Официално: Стоук е първият изпаднал, Палас се спаси

Мъжки сълзи на "Британия"

Ван Аанхолт закопа Стоук Сити, а после им се извини

Кристъл Палас със забележително постижение

Борнемут – Суонзи 1:0

Борнемут и Суонзи пък направиха всичко възможно, за да завържат допълнително интригата на дъното. „Лебедите“ пропуснаха отличен шанс да вземат глътка въздух преди последния кръг, а сега ще треперят до последно за оцеляването си.

Уест Бромич Албиън – Тотнъм 1:0

УБА и Тотнъм пък направиха едно от тези зрелища, които прилягат точно на Висшата лига. „Дроздовете“, които бяха считани за сигурен изпадащ още в този кръг, направиха непосилното и спечелиха домакинството си на „шпорите“ с гол в добавеното време. Именно това попадение на Джейк Ливърмор запази и минималните надежди УБА за спасение. Какви обаче са вариантите това да се случи – вижте ТУК.

Изключителна драма спаси УБА, поне за няколко часа

Уникална развръзка на УБА - Тотнъм

Евертън – Саутхемптън 1:1

Въпреки успеха си над Тотнъм, Уест Бромич Албиън можеше да се прости с всякакви надежди за оцеляване, ако малко по-късно Саутхемптън бе победил Евертън. „Светците“, които също се борят за оставане във Висшата лига имаха преднина в резултата до последните секунди, но именно тогава допуснаха изравнителен гол, който преобърна всичко.

Саутхемптън се изложи в продължението, ще трепери до последно

Марк Хюз изригна срещу съдиите

Бърнли ще играе в Европа за първи път от 51 години

Манчестър Сити – Хъдърсфийлд 0:0

Неделната програма започна по шампионски с мач на Сити срещу новака Хъдърсфийлд. Двубоят бе без никакво значение за „гражданите“, които отдавна си осигуриха титлата. Денят обаче бе специален заради факта, че именно след края на мача тимът на Пеп Гуардиола щеше да бъде официално награден с трофея и златните си медали.

По темата:

Манчестър Сити е новият крал на Англия!

Опа! От радости Сити запокити титлата зад борда

Пеп за триумфа: Нямаше как да знам от самото начало

Компани: Знаех си, че този момент ще дойде

Арсенал – Бърнли 5:0

Не по-малко емоционално бе и изпращането на Арсен Венгер на „Емиратс“. Това бе последният двубой за французина пред феновете на Арсенал в английската столица. Домакините бяха подготвили страхотно изпращане за своя дългогодишен мениджър, който в края на сезона ще напусне клуба. Футболистите му пък спечелиха мача по категоричен начин само, за да направят деня за Венгер още по-запомнящ се.

Сбогуването на Арсенал и "Емиратс" с големия мосю

Тиери Анри се разчувства заради визионера Венгер

Арсенал с разгорм в последния домакински мач на Венгер

Венгер на прощаване: Оставам фен на Арсенал във всяка своя клетка

Челси – Ливърпул 1:0

В същото време Челси и Ливърпул завързаха на макс борбата за Топ 4. „Сините“ спечелиха с 1:0 и така запазиха надеждите си за класиране в Шампионската лига догодина. Тимът на Антонио Конте трябва да спечели и двата си мача до края срещу Хъдърсфийлд и Нюкасъл и да се надява Ливърпул да загуби точки в последния си мач срещу Брайтън на „Анфийлд“.

Челси задуши Ливърпул в щипката си, надеждата е жива