Едва ли ще чуете някой привърженик на Манчестър Юнайтед да си спомня с добро датата 9 май. Не, не става дума за някоя изпусната титла или провалена защита, „червените дяволи“ все пак имат 20 трофея от Висшата лига. Същият този ден през 2013 година бележи началото на една тъмна ера за клуба от „Олд Трафорд“, който все още се опитва да се измъкне от нея.

На същият този 9 май преди 48 месеца се случва не друго, а официалното обявление на Дейвид Мойс за наследник на великия сър Алекс Фъргюсън. Шотландският исполин разкрива намеренията си само ден по-рано, а темата с потенциалния му наследник държи на нокти целия свят. Клубът действа бързо и съобщава името на Мойс, като се подчертава, че именно Фърги препоръчва своя сънародник за поста.

Благословията на сър Алекс е това, което временно успокоява духовете и позволява на отбора да се наслади на ползотворна подготовка преди началото на сезон 2013/2014. С приближаването до края на летния трансферен прозорец обаче ситуацията придобива първите си тревожни краски. Мойс не успява да привлече никоя от големите си цели, като най-значимото му попълнение е Маруан Фелаини от Евертън. Мнозина посочват като причина за това липсата на харизма у Мойс.

В течение на сезона най-лошите страхове на феновете, меко казано, се потвърждават. Юнайтед няма нищо общо с онзи отбор, завоювал титлата само преди 2 години. Тимове като Уест Бромич, Евертън и Нюкасъл прекъсват дългогодишни паузи без победи на „Олд Трафорд“. „Свраките“, например, са чакали такъв момент от 41 лета. Суонси изхвърля Юнайтед в 3-ия кръг за ФА Къп, като „червените дяволи“ едва за втори път в предишните 30 години напускат турнира толкова рано. Мойс записва и 3 загуби през януари 2014 година, което като анти-рекорд също не се е случвало от 3 десетилетия.

След 34 мача под ръководството на Мойс тимът печели 57 точки, което е с 27 по-малко в сравнение с актива им по същото време миналия сезон. У дома „червените дяволи“ записват цели 6 поражения, което повече отколкото имат в предходните три сезона.

Всичко това води и до логичната развръзка – Мойс бива уволнен само 9 месеца, след като поема рекордьорът по титли на Англия.