Арсенал беше близо пак се издъни пред собствените си фенове този сезон и да продължи без победа на "Емирейтс". "Артилеристите" обаче стигнаха до измъчен успех с 2:1 в домакинството на Саутхемптън след дузпа в последната минута и взеха първи три точки в Премиършип пред запалянковците си от началото на кампанията. 

Петър Чех си отбеляза нещастен автогол в началото на мача, но бързо Лоран Кошчиелни изравни. След това повече от час "топчиите" така и не можаха да намерят мрежата на противника, а пък и "светците" могат да съжаляват за някои пропуски. Така се стигна до последната минута, в която Санти Касорла се разписа от дузпа и донесе трите точки на тима си.  

Мачът започна много интересно, макар първите минути да бяха предимно равностойни. Все пак при първата си по-сериозна опасност гостите от юга успяха да открият резултата. Това се случи в 18-та минута. 

Тогава Душан Тадич изпълни страхотно пряк свободен удар, топката срещна напречната греда и тупна пред голлинията. Тя обаче срещна гърба на вратаря Петър Чех и злощастно за него се озова в мрежата му за 1:0 в полза на южняците. 

Но отговорът на "артилеристите" дойде бързо и те отбелязаха попадение за 1:1, което беше и доста красиво. В 29-та минута Санти Касорла центрира от корнер, стигна се до разбъркване в наказателното поле, при което топката се озова у Лоран Кошчиелни и той със задна ножица прониза мрежата на противника за 1:1. 

В крайна сметка, въпреки интересните ситуации и пред двете врати, повече попадения до почивката не паднаха. А втората част започна вдъхновяващо и отново с доста положения пред вратарите. 

В 61-та минута Ектор Бейерин можеше да даде преднина на тима си, но ударът му от границата на наказателното поле мина на сантиметри встрани от вратата. Малко след това дойде и шанс за "светците". 

В 67-та минута той беше за Шейн Лонг, но ударът на ирландеца от изгодна позиция мина встрани от вратата. Веднага след това Месут Йозил изведе Алексис Санчес на изгодна позиция, но ударът на чилиеца беше слаб и Фрейзър Форстър улови. 

Положенията пред двете врати в тези минути се редуваха едно след друго. Четвърт час преди края отново Лонг пропусна за Саутхемптън, а в ответната атака удар на Санти Касорла беше избит в последния момент пред голлинията. 

В 84-та минута и удар на Пиер-Емил Хьойберг от гостите беше избит по невероятен начин от Петър Чех, а в ответната атака Оливие Жиру с глава от близо разстояние стреля в аут. 

Всичко вървеше към заслужено равенство, но в последните минути на продължението реферът даде дузпа за нарушение на Жозе Фонте. След дълго оспорване в крайна сметка Санти Касорла застана зад топката и прониза вратаря за 2:1 и сложи точка на спора с първите пълни три точки за тима си пред собствена публика този сезон. Саутхемптън пък все още е без успех и само с 2 точки в актива. 

Ето и резултатите от всички ранни съботни мачове в Англия: 

Манчестър Юнайтед - Манчестър Сити 1:2

Арсенал - Саутхемптън 2:1

Борнемут - Уест Бромич Албиън 1:0

Бърнли - Хъл Сити 1:1

Мидълзбро - Кристъл Палас 1:2

Стоук Сити - Тотнъм 0:4

Уест Хем - Уотфорд 2:4