Манчестър Сити спечели с 2:1 дербито срещу Манчестър Юнайтед на „Олд Трафорд“ от четвъртия кръг на Премиършип. Хосеп Гуардиола успя да надвие Жозе Моуриньо в прекия сблъсък между двамата. „Гражданите“ се справиха много по-добре от своя съперник. Футболистите на Гуардиола контролираха отлично топката, но грешките на убедителния Клаудио Браво не само върнаха Манчестър Юнайтед в мача, но бяха на път да костват и победата на отбора.

Пол Погба отправи далечен удар в 7-та минута, но топката премина над напречната греда на вратата на Клаудио Браво.

Манчестър Сити започна много силно мача и поведе в 15-та минута. Калечи Ихеаначо се пребори за една висока топка, след което Де Брюин успя да овладее топката, да преодолее Блинд, излезе сам срещу Давид де Хеа и вкара за 1:0.

Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола се опита да провокира Уейн Рууни в 23-та минута. Топката излезе в тъч за „червените дяволи“, когато Гуардиола е задържа в ръцете си, въпреки че Рууни се опита да я вземе бързо. Двамата за малко се спречкаха, но все пак всичко помежду им свърши с ръкостискане.

Бакари Саня отправи далечен удар в 30-та минута, но над напречната греда в аут.

Манчестър Сити удвои своята преднина в 36-та минута. Кевин де Брюин задържа топката в наказателното поле на Манчестър Юнайтед, след което отправи диагонален удар, но топката срещна десния стълб на вратата на Давид де Хеа, след което попадна в Келечи Ихеаначо, а той отблизо не пропусна да вкара. Нападателят бе покрит от Дани Блинд и засада нямаше, въпреки претенциите на домакините.

Вратарска грешка на Клаудио Браво върна интригата в дербито на „Олд Трафорд“ в 42-та минута. Уейн Рууни центрира от фаул в наказателното поле на Манчестър Сити, където Клаудио Браво и Джон Стоунс не успяха да се разберат. Чилийският вратар не успя да се намеси убедително и да улови топката, като я изпусна в краката на Златан Ибрахимович, който не пропусна да се разпише.

Манчестър Юнайтед можеше да изравни резултата в първата минута на добавеното време на първата част, когато Уейн Рууни центрира в наказателното поле на Манчестър Сити, където Златан Ибрахимович стреля с глава, но Клаудио Браво бе на мястото си и спаси.

Манчестър Юнайтед бе на път да вкара втори гол във втората минута на добавеното време на първата част. Клаудио Браво допусна нова груба грешка. Уейн Рууни пусна дълго подаване в наказателното поле на Манчестър Сити, където Клаудио Браво и Бакари Саня сбъркаха фатално и подариха топката на Джеси Лингард, който подаде към Златан Ибрахимович, който бе непокрит, но избърза с удара и Джон Стоунс успя да изчисти малко пред гол линията.

Жозе Моуриньо направи две промени в началото на второто полувреме и пусна в игра Маркъс Рашфорд и Андер Ерера. Още в първата минута на втората част Рашфорд направи добър пробив и центрира в наказателното поле на гостите, където Ибрахимович стреля от въздуха, но в аут. В 66-та минута Фелайни взаимодейства със Златан, който стреля, но неточно в аут. Четири минути по-късно Рашфорд комбинира с Ибрахимович, но шведът отново не бе точен в завършващия удар.

Футболистите на Манчестър Сити имаха претенции за дузпа в 72-та минута. След центриране от корнер в наказателното поле на „червените дяволи“ Фернандо стреля, но Давид де Хеа успя да спаси. След това Николас Отаменди стигна първи до отбитата топка и отблизо се опита да стреля, но Ерик Бейли се намеси решаващо. Останаха сериозни съмнения за нарушение на Бейли срещу Отаменди.

Минута по-късно след ново центриране в наказателното поле на Манчестър Юнайтед Фернандо стреля с глава, но Де Хеа спаси.

Манчестър Сити пропусна идеална възможност да вкара трети гол в 75-та минута. Лерой Сане комбинира с Кевин де Брюин, който стреля, но топката се спря в левия стълб на ватата на Давид де Хеа. Испанският вратар на „червените дяволи“ имаше късмет, че топката се разходи по гол линията, но не влезе.

Кевин де Брюин комбинира добре с Давид Силва в 76-та минута, но след удара на испанеца топката премина над напречната греда.

Нолито отправ диагонален удар в 81-та минута, но топката излезе в аут.

В добавеното време на мача Пол Погба можеше да вкара изравнителния гол за Манчестър Юнайтед. Французинът изпревари Клаудио Браво за една топка в наказателното поле на Манчестър Сити, но Джон Стоунс се намеси решаващо и предотврати гол за във вратата на чилиеца.

Манчестър Сити запази 100% си актив и с 12 точки е лидер в класирането, докато Манчестър Юнайтед остава с 9 след първата загуба, която отборът претърпя в шампионата. Хосеп Гуардиола спечели първото си дерби на Манчестър, докато Моуриньо претърпя поражение.

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Шоу, Бейли, Блинд, Валенсия, Фелайни, Погба, Мхитарян, Лингард, Рууни, Ибрахимович;

Манчестър Сити: Браво, Коларов, Стоунс, Отаменди, Саня, Фернандиньо, Нолито, Силва, Де Брюин, Стърлинг, Ихеаначо.