Договорите на Лоран Кошчелни и Пер Мертезакер могат да се окажат сериозен проблем за Арсенал в края на сезона. Причината е, че споразуменията и на двамата титулярни централни бранители изтичат и за момента не са стартирани преговори за подновяването им.

Не за първи път в историята на „топчиите“ се стига до подобен момент. Неведнъж съставът се е лишавал от свои водещи футболисти заради лошия мениджмънт на контрактите. Тиери Анри и Робин ван Перси са може би най-ярките примери в това отношение – при двамата клубът не реагира, докато по договорите им не останаха само 12 месеца. В тази позиция Арсенал имаше малко опции да реагира срещу офертите на други тимове, поради което французинът и холандецът се озоваха съответно в Барселона и Манчестър Юнайтед, за да не бъдат изпуснати като свободни агенти.

Макар че вниманието на повечето фенове е насочено към атакуващите фигури в състава на Арсен Венгер като Алексис Санчес и Месут Йозил, проблемът може да се окаже именно защитният вал. Мертезакер пристигна през 2011 година и почти веднага сформира брилянтно партньорство с Кошчелни.

Сега клубът се сдоби и с Шкодран Мустафи, който трябва да бъде основната опция в дългосрочен план, ала германецът може да се окаже без качествен партньор, ако Мертезакер и Кошчелни си тръгнат. Арсенал се подсили с таланта Роб Холдинг, който обаче още е много млад, а ако Мертезакер или Кошчелни се контузят в хода на сезона, единственият друг вариант остава Габриел Паулиста. Бразилецът дотук оставя противоречиви впечатления.