Изненадващо или не, но Лестър продължава да е убедителен лидер в класирането на Премиършип и след 17-ия кръг. "Лисиците" взеха трудното си гостуване на Евертън и след 3:2 на "Гудисън парк" ще посрещнат Коледа на върха. 

Гостите имаха нужда от две дузпи, за да стигнат до успеха, а те бяха реализирани от Рияд Марез. Третото попадение беше дело на Шинджи Оказаки след асистенция на Джейми Варди. За "карамелите" преди почивката Ромелу Лукаку беше изравнил за 1:1 с попадението си в осми пореден двубой. В края се разписа и Кевин Миралас. 

Мачът започна с очакван натиск на мърсисайдци, но опитите на Жерард Деулофеу и Ромелу Лукаку не се увенчаха с успех. "Лисиците" дебнеха своите шансове и имаха няколко хубави контри, но моментът им дойде в 27-та минута. 

Тогава Рамиро Фунес Мори и Шинджи Оказаки се държаха в наказателното поле и реферът прецени, че аржентинецът е нарушил правилата. Той можеше да даде и фаул в нападение, но предпочете да отсъди дузпа, която Рияд Марез реализира, въпреки че Тим Хауърд беше на милиметри от това, да отклони топката. 

Този студен душ обаче подейства мотивиращо на "карамелите" и те набързо изравниха. В 32-та минута Рос Баркли на два пъти стреля от наказателното поле, като първо вратарят, а после и играч на Лестър от голлинията избиха. При третия опит обаче Лукаку прониза мрежата на гостите и направи 1:1. 

Това беше гол в осми пореден мач за белгиеца и ако продължава в същия дух, може да настигне Джейми Варди, който наскоро постигна рекорд на Висшата лига с попадения в 11 поредни двубоя.

В крайна сметка, въпреки напъните на мърсисайдци, почивката дойде при този резултат и развръзката остана за втората част на двубоя. До средата ѝ нямаше особено интересни ситуации, а в 64-та минута Лестър отново поведе. 

Тогава Джейми Варди се откъсна в наказателното поле и тръгна да преодолява Тим Хауърд. Американският страж го събори на земята и този път дузпата беше безспорна. И пак Рияд Марез застана зад топката и направи резултата 2:1. 

Всичко свърши в 69-та минута, когато резултатът стана 3:1 за гостите, но отново с доста спорен гол. Тогава след един тъч играч на "лисиците" игра с ръка, но топката попадна у Джейми Варди, който пусна към Шинджи Оказаки на чиста позиция и той препарира Хауърд за 3:1. 

"Карамелите" се хвърлиха в бесни атаки до последните минути и все пак отбелязаха едно попадение в 89-та минута. Тогава Кевин Миралас се разписа след асистенция на Рос Баркли, но за повече просто нямаше време. 

Така Лестър събра 38 точки на върха и до Коледа няма как да бъде настигнат. Евертън пък продължава да си крета в средата на таблицата и има само 24 точки, но може да падне в долната половина на таблицата. 

Резултатите от ранните мачове в Англия: 

Челси - Съндърланд 3:1

Евертън - Лестър 2:3

Манчестър Юнайтед - Норич 1:2

Саутхемптън - Тотнъм 0:2

Стоук Сити - Кристъл Палас 1:2

Уест Бромич - Борнемут 1:2