Словенският рефер Дамир Скомина вдъхнови селекционера на Англия Фабио Капело да отмени принципа си да не говори за съдийството.

Главният арбитър на мача с Украйна, загубен с 0:1, вдигна червен картон на Рио Фърдинанд вместо на вратаря Роб Грийн, който фаулира Артьом Милевски, но четвъртият съдия поправи грешката на главния навреме и не позволи на Скомина да остави уникалния си гаф в историята.

„Това беше голяма грешка” – каза Капело след двубоя, който беше без значение за Англия, която вече се бе класирала за Мондиал 2010.

„Нормално не говоря за съдиите, но този път променям мнението си. Рио тичаше, вратарят се хвърли, нека някой ми обясни как може да се сгреши при такава ситуация”, бесен е италианският наставник.

„Говорих с четвъртия рефер, когато главният показа на Рио червения картон и той каза, че ще каже на съдията, че това не беше Рио. Арбитърът мислеше, че Рио е направил нарушението, но беше толкова очевидно, че не е той”, обясни Фабио Капело.

Загубата на Англия на практика класира Украйна за баражите за сметка на Хърватия. По този начин Трите лъва индиректно си отмъстиха на селекцията наСлавен Билич, която ги лиши от участие на Евро 2008 след бой насред Уембли в мач без значение за шахматистите, какъвто бе сега двубоят в Днипропетровск за островитяните.