Светът на футбола преживя едно от най-турбулентните си лета, поне що се отнася до трансферите. Близо 2 млрд. евро се завъртяха на Стария континент, а редица звезди смениха клубните си принадлежности. 

Обикновено феновете са фокусирани върху главните действащи лица в тези случаи - самите футболисти, треньорите на заинтересованите клубове, нерядко и президентите. Но едни хора остават в сянка, а те обикновено са моторите на такива мегасделки. 

Това са агентите на играчите. Точно те стоят в основата на преговорите с шефовете за огромните заплати на клиентите им, участват нерядко и при формирането на трансферната сума. И заради тези свои заслуги често са възнаграждавани с 4 до 10 процента от парите по сделката. 

Това е напълно заслужена комисиона за усилията, които полагат за осъществяване на някои от най-големите трансфери във футбола. А това лято трима от техния бранш осъществиха най-големите удари. Ето и кои са те:

1. Жорже Мендеш - Португалецът беше замесен в почти всички топсделки това лято. Благодарение на него Хамес Родригес отиде в Реал Мадрид за 70 млн. паунда, Радамел Фалкао в Манчестър Юнайтед под наем за 6 млн., Анхел ди Мария също отиде при "червените дяволи", но за десет пъти по-висока сума от колумбиеца. 

Още Диего Коща отиде за 32 млн. паунда в Челси, а за същата сума Елиакуим Мангала смени Порто с Манчестър Сити. В миналото той осъществи и сделката между Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид за Кристиано Роналдо, която беше на стойност 80 млн. паунда. Със сигурност това лято той е направил доста добри пари от комисиони. Съвсем заслужени!

2. Мино Райола - Истински "Макиавели", който стои зад всички мегатрансфери на Златан Ибрахимович. Шведът това лято не му създаде работа, което рядко се случва, но все пак италианецът реализира също няколко големи трансфера. 

Той представляваше интересите на Ромелу Лукаку при официалния му трансфер от Челси в Евертън, като за белгиеца "карамелите" счупиха трансферния си рекорд и платиха 28 млн. паунда. 

Марио Балотели пък смени Милан с Ливърпул срещу 18 млн. паунда и в Италия и Англия всички твърдят, че агентът има огромна роля в осъществяването на сделката. Със сигурност и неговите комисиони са напълно заслужени. 

3. Пере Гуардиола - Братът на наставника на Байерн Хосеп Гуардиола реализира само еди голям трансфер това лято, но какъв! Той представляваше интересите на Луис Суарес при преминаването му от Ливърпул в Барселона за 75 млн. паунда. Това определено е сделката на лятото!

Според различните информации от Англия, комисионата му само от този трансфер е 10 млн. паунда, което определено си заслужава. А да продадеш играч с лошата слава на Суарес, особено след последната му изцепка, си е тежка работа, така че и неговите пари са си напълно заслужени.