Челси е много близо до подписа на колумбийската звезда Радамел Фалкао. 29-годишният футболист разочарова с представянето си с екипа на Манчестър Юнайтед и съвсем очаквано авантюрата му на „Олд Трафорд” приключи.

Португалксият наставник на лондончани Жозе Моуриньо е твърдо решен да привлече Фалкао в редиците си. В момента двете страни са във финална фаза на преговори.

Дали обаче колумбийският национал ще се впише успешно в отбора от „Стамфорд Бридж”?

Историята ни показва, че космическите покупки на нападатели през престоя на президента Роман Абрамович се оказват разочарования.

Френското издание „Екип” прави обстоен анализ на някои от централните нападатели на Челси през годините, които не оправдаха очакванията на хората, свързани с Челси.

1.Ернан Креспо

През лятото на 2003 година Роман Абрамович прави първия си голям удар на пазара. Той купува за близо 17 милиона паунда аржентинския нападател Ернан Креспо. Въпреки силните си игри в Серия А с екипите на Парма Лацио и Интер, Креспо не успява да намери себе си в Англия. През първия си сезон той отбелязва едва 10 попадения и съвсем резонно Жозе Моуриньо го праща под наем в Милан. Година по-късно Креспо се завръща при лондончани, но отново не успява да впечатли португалския специалист.

2. Андрий Шевченко

През лятото на 2006 година Роман Абрамович реализира една от мечтите си. Собственикът на Челси купува украинеца от Милан Андрий Шевченко за рекордната сума по това време от 45 милиона евро. Очакванията спрямо носителя на Златната топка за 2004 година са твърде големи и той не ги оправдава. През първия си сезон Шевченко играе много, но бележи малко. Това води до охлаждане на отношенията му с Моуриньо и Абрамович и през 2008 година Шева е даден под наем в Милан. За престоя си на „Стамфорд Бридж”, украинецът бележи 22 гола в 77 двубоя.

3. Фернандо Торес

Това може би е най-лошата бизнес сделка в историята на Челси. През зимата на 2011 година от лондонския клуб броят близо 60 милиона евро за нападателя на Ливърпул. Четири години по-късно Торес е взет безплатно от Милан.

Дебютните мачове на Торес в Челси са кошмарни. "Ел Ниньо" бележи първото си попадение за тима в 18-тия си мач, който е 4 месеца след преминаването му в клуба. Цифрите при сбогуването на испанеца с Челси също не са впечатляващи: 45 гола в 172 мача.

4. Адриан Муту

Адриан Муту пристига в Челси през 2003 година благодарение на силните си игри в италианското първенство с тимовете на Верона и Парма. Тогавашният наставник на „сините” Клаудио Раниери дава шанс на румънеца, но той не го оправдава. 10 попадения в 35 двубоя охлаждат отношенията между двамата. Слабите изяви на Муту се отразяват и на личния му живот. През септември 2004 година, той дава положителна проба за кокаин и е отстранен от клуба.

5. Клаудио Писаро

Перуанският футболист Клаудио Писаро е един от най-добрите нападатели в началото на 21-ви век. Той отбелязва 138 попадения по германските терени с отборите на Вердер Бремен и Байерн Мюнхен. В Челси нещата не стоят по същия начин. Писаро се оказва едно от най-големите разочарования за сезон 2007/2008, отбелязвайки 2 гола в 32 срещи.