Вратарят на Челси Тибо Куртоа разкри, че е променил драстично физическата си подготовка, за да може да се адаптира към Висшата лига.

С белгиеца на вратата „сините“ взеха своята първа шампионска титла на Англия от 2010 година насам, а 23-годишният страж имаше редица ключови изяви по пътя към трофея. Това е третият шампионат, който Куртоа печели, след тези в Белгия (с Генк) и Испания (с Атлетико Мадрид).

„Основната разлика между Англия и Испания е в интензивността на играта“, коментира Куртоа, който записа 16 чисти мрежи във всички турнири.

„Корнерите, преките свободни удари, центриранията в наказателното поле – тук има повече напрежение върху вратаря, но си мисля, че се справих добре благодарение на техниката, която развих при центриранията.“

„Имах успех в това отношение през сезона, но имаше голям брой физически сблъсъци с нападателите. Трябваше да науча това още в началото, но бях готов да сменя чипа в главата си. Не се притеснявам, че някой ще ми дръпне фланелката или нещо такова.“

„Трябваше да променя стила си заради начина, по който играе Челси. Нужно бе да играя 10 метра по-напред, отколкото го правех в Испания. Затова не изключено да получиш гол, като този който Чарли Адам ми отбеляза. Това е част от играта и си мисля, че предотвратих доста голове заради това, че се изнесох по-напред“, добави Куртоа.