Мениджърът на втородивизионният Лийдс Юнайтед Марсело Биелса свика извънредна пресконференция, на която призна, че от началото на сезона е пращал хора, които да наблюдават тренировъчните занимания на всички опоненти, срещу които е играл.

Аржентинският специалист нашумя през последните дни заради факта, че бе изпратил „шпионин”, който наблюдава подготовката на Дарби Каунти преди едно от дербитата в Чемпиъншип. В нито един момент Ел Локо не избра да отрича стореното, защото многократно подчерта, че няма правило, което да забранява подобно нещо.

Миналия петък Лийдс удари Дарби Каунти с 2:0 и остана начело на Чемпиъншип с аванс от 4 точки пред Шефилд Юнайтед и Норич, които имат по 50 на сметките си. Тъй като темата не омръзва на английските медии, а в събота Лийдс има гостуване срещу Стоук, Биелса реши, че е удачно да свика брифинг специално по темата, за да не бъде повдигана повече оттук нататък.

„Много хора имат свое мнение относно моето поведение”, заяви Биелса, който по-късно разясни с подробности изводите, до които е стигнал след доклада на пратеника в базата на Дарби Каунти. „Много осъждат моето поведение, като казват, че не е етично, че не е морално. Аз съм наблюдавал всички наши съперници, срещу които сме играли. Гледали сме тренировките им преди да играем с тях.”

„Стореното не е против правилата. Можем да го обсъждаме, очевидно не е прието добре, но по никакъв начин не съм нарушил закона. Знам също така, че не всичко, което е законно, е редно да се върши.”

Тъй като в момента Английската футболна лига провежда свое разследване, Биелса заяви: „Ще улесня хората от Лигата. Ще приема, че моето поведение ще бъде разгледано от възможно най-радикалната гледна точка.”

„Моята цел е да улесня максимално разследващите. Като казвам това, ще приема всяка възможна мярка, която властите счетат за нужна. Не желая да сравнявам ситуацията си с предишни подобни инциденти. Не искам да си правя живота по-лек, като атакувам някой друг.”

„Колкото до направеното от мен – то не е незаконно. Няма специфични правило, в което подобно нещо да е описано и да е забранено.”

„Около 20 души в моя щаб създават база данни от информация, която не е абсолютно необходима. Тя не определя как ще се развие сезонът. Защо тогава го правим? Защото ще се чувстваме виновни, ако не работим достатъчно, а също и защото вярваме, че това ни приближава до победата, макар и такова твърдение да не е вярно.”

„Това, което се опитвам да направя, е да ви убедя, че казаното от мен за това как не получаваме нечестно предимство си е точно така. Не мога да говоря английски, но мога да говоря за 24-те отбора в Чемпиъншип”, допълни Биелса и посочи конкретни примери от работата на своя щаб.