Някакъв стрес е обхванал последните часове феновете на Англия. Ама защо? За този тим да се издъни във важен мач след вратарска грешка, е като за мюсюлманин да отиде на поклонение в Мека. Сиреч – нещо задължително, поне веднъж в живота на вярващия. Така и всеки един поставен на вратата на „трите лъва” се чувства длъжен поне веднъж в кариерата си да се издъни.

Пол Робинсън, за когото още мнозина плачкат, че не бил викнат в групата за ЮАР събира още кликове в YouTube от онази квалификация с хърватите, когато стана за смях.

На световното през 2002 година пък Дейвид Сиймън подари победата на бразилците, след като една негова издънка приключи с глуповато оплитане в мрежата като някой дърт шаран.

Друг един „герой” – Скот Карсън също проклина „тез’ проклети хървати”, тъй като преди няколко години отново вратарска грешка струваше загуба в квалификациите и съответно неизвинено отсъствие от Евро 2008. За навършващия 40 години след месец-два Дейвид Джеймс, който в крайна сметка бе повикан на световното /значи осмислете още веднъж размера на вратарската безпомощност на Острова/ също може да бъде издаден наръчник от безбройните му смехотворни прояви.

Изобщо отминаха много, много далеч в годините времената, когато Англия се славеше със стабилни стражи. Шилтън, по-рано Бенкс и Клемънс отдавна са блед спомен. Днес Англия разчита на Робърт Грийн. Пазил 11 години на Норич и последните няколко на страшилището Уест Хем. Един от тимовете с най-много допуснати гола през последната кампания в Премиършип. Та, за какво изобщо се чудите? Ако не сте забелязали, грандовете там от години насам разчитат предимно на чужди вратари.

И нека не забравяме, че преди три лета един отбор, гравитиращ около граничната зона на определението „гранд” закупи роден, български млад вратар. Известен до онзи момент с нищо друго, освен с типичната „английска грешка” пред голлинията. По-късно вече стана известен и с други работи. Последно - с това, че не ще да ни говори. Но тогава, това наше талантливо момче бе впечатлило скаутите на издишащия гранд. Още ли се чудите за каквото и да било?