Англия не успя да победи САЩ в първия мач на двата отбора от световното първенство. Мачът от група С, който се игра на Кралски стадион Бафокенг завърши 1:1.

Мачът започна отлично за отбора на Англия, който успя да поведе в резултата още в 4-та минута при първата създадена опасност пред вратата на Тим Хауърд. След изпълнението на тъч от страна на Глен Джонсън топката стигна до Лампард, който продължи към Хески, а той изведе по чудесен начин Стивън Джерард, който овладя кълбото на границата на наказателното поле на САЩ, след което напредна и простреля Хауърд за 1:0.

В първите минути Англия определено доминираше, като Аарън Ленън на няколко пъти центрира остро, но това не доведе до нов гол във вратата на САЩ. В 21-та минута Рууни изпробва рефлекса на Хауърд, който спаси.

В 31-та минута Фабио Капело доста изненадващо смени Джеймс Милнър, а на негово място пусна в игра Шон Райт-Филипс.

В последния четвърт час на първото полувреме футболистите на САЩ имаха превес. В 32-та минута Алтидор стреля, но Грийн спаси. Седем минути по-късно Донован стреля, но в страни от вратата на Англия.

Все пак САЩ стигна до изравнително попадение в 40-та минута, когато Джерард не блокира Клинт Демпси който стреля, а след това Грийн се намеси много неловко и прати топката във вратата си.

В 41-та минута последва силен пробив на Глен Джонсън, който след това стреля, но Хауърд се намеси авторитетно.

Англия можеше да стигне до втори гол в мача в 52-та минута, когато Ленън изведе по чудесен начин Хески, който напредна и стреля, но Хауърд успя да спаси.

САЩ изпусна най-чистото си положение за второто полувреме в 65-та минута, когато Алтидор направи добър пробив и нахлу в наказателното поле, след което стреля, но Грийн се представи добре и изби топката, която след това срещна десния стълб.

В края на мача Англия се опита да стигне до победата, но футболистите на САЩ контраатакуваха много опасно.

На 18 юни от 17 часа Словения играе срещу САЩ, а от 21.30 часа Англия се изправя срещу Алжир.