Капитанът на националния отбор на Того Емануел Адебайор заяви, че неговата страна може да се оттегли от участие в турнира за Купата на Африканските нациите, след като въоръжени лица откриха огън по автобуса на отбора вчера.

Шофьорът на возилото бе убит, а девет души бяха ранени, включително двама играчи.

„Като капитан на националния отбор мога само да кажа, че ако не ни бъде гарантирана сигурност си заминаваме. Вярно, че това е един от най-големите турнири в Африка, но не смятам, че хората са готови да дадат живота си”, каза съотборникът на Мартин Петров в Манчестър Сити.

„Ще говоря с моите съотборници и ще вземем решение, което е най-добро за нашите кариери, живота ни и семейства ни. В края на краищата, това е само футбол.”

„Много от футболистите искат да си тръгнат. Видяха смърт, уплашени са и искат да се върнат при семействата си”, коментира Адебайор.

25-годишният бивш нападател на Арсенал допълни, че автобусът е бил обстрелван в продължение на 30 минути:

„Убиха шофьора и нямаше кой да кара. Сякаш всичко беше като някакъв сън, аз все още съм в шок. Аз бях един от тези, които носеха ранените играчи към болницата. Така наистина осъзнах какво се случва.”

„По време на атаката всички плачеха, викаха близките си, казваха последните си думи, защото мислеха, че всички ще умрем”, каза още капитанът на Того.