Мнозина правят десятка на събитията в дадена област в края на всяка година. Други пък, съобразно календара залагат на 12 неща. Ние ви предлагаме обаче в 11 поредни дни, 11-те най-важни събития от възможно най-широк кръг спортни теми. Защо точно 11? Защото от създаването си в началото на февруари 2007 година Gong.bg е изживял точно 11 месеца от своята скромна засега история. А и защото винаги се опитваме да бъдем по-различни...

1. Милан - 2007 или просто 7

През 2007 година Милан записа нова златна страница в историята си, спечелвайки за седми път Шампионската лига, известна в не чак толкова далечното минало и като КЕШ – Купата на европейските шампиони. След отличията през 1963, 1969, 1989, 1990, 1993 и 2003 година „росонерите” прибавиха във витрината трофея си и тази, побеждавайки на финала в Атина Ливърпул с 2:0 в повторение на финала през 2005 година в Истанбул. Следвайки успеха в Шампионската лига Милан някак си между другото спечели и Суперкупата на Европа, а в последните дни на годината триумфира и в Световното клубно първенство.

2. Кака и Индзаги

Всеки успех има своите герои, а през 2007 година героите на Милан бяха Филипо Индзаги и Кака. Пипо отбеляза двата гола на финала на Шампионската лига на 23 май, а към края на годината отново даде своята лепта към историята. На 6 ноември Индзаги отбеляза два гола на Динамо Киев и изравни рекорда на Герд Мюлер от 62 отбелязани попадения в Шампионската лига. На 4 декември Филипо се разписа и във вратата на Селтик и с 63 гола в сметката си вече е сам на върха. Бразилският магьосник Кака не остана по-назад от съотборника си и нареди името си сред това на легендите, печелили Златната обувка и наградата за Футболист на ФИФА, след като бе в основата на успехите не само на Милан, но и на националния отбор на Бразилия, с който спечели Копа Америка.

3. Войната между тифозите и карабинерите

Говорейки за Милан и италиански футбол, няма как да подминем и тъмната страна на най-популярната игра, представена ни на Апенините. Дълго време на Ботуша ближеха раните от скандалите с аферата Калчополи и когато изглеждаше, че мъките на футбола в Италия са отминали, войната между тифозите и карабинерите достигна нови висини. На 2 февруари при организирани от феновете безредици след сицилианското дерби между Катания и Палермо, загина полицаят Филипо Ракити. Футболът в Италия бе временно спрян, взеха се мерки за подобряване на сигурността и се стигна до 11 ноември, когато друг полицай - Луиджи Спакаротела застреля фена на Лацио Габриеле Сандри при сбиване между тифози на римляните и на Ювентус на бензиностанция край Арецо. Бомбата в Италия отдавна е заложена, остава единствено да видим, кога ще гръмне отново.

4. Смъртта на Антонио Пуерта

За разлика от Италия, трагедиите във футбола в Испания се случваха не извън стадиона, а на самото футболно игрище. На 28 август почина 22-годишният испански национал Антонио Пуерта, след като три дни преди това бе получил сърденчен удар и колабира на терена по време на срещата от първия кръг на Примера дивисион между неговия Севиля и Хетафе. Четири дни след кончината на Пуерта смъртта застигна и Анхел Ареналес от четвъртодивизионния Атлетико Собрарбе, а на 12 септември футболистът на третодивизионния Понтеведра Феликс Гарсия получи инфаркт и загина по време на тренировка. Равносметката - трима загинали футболисти за само две семици в Испания.

5. Хуанде Рамос и успехът на Севиля

Човекът, свързван с успехите на испанския клубен футбол на европейско ниво в последно време, е Хуанде Рамос, който след победа с дузпи над Еспаньол на чисто испанския финал на Купата на УЕФА в Глазгоу изведе Севиля за втора поредна година до титлата в на надпреварата - успех отдавал се до момента единствено на Реал Мадрид, който триумфира в турнира през 1985 и 1986 година. След като за 15 месеца спечели пет трофея на домашната и на европейската сцена, Рамос успя да класира андалусийците за първи път в историята им в Шампионската лига, но усети, че стадион Рамон Санчес Писхуан вече му е тесен и на 26 октомври прие ново предизвикателство – напусна Севиля и пое амбициозният тим на Тотнъм.

6. Реал уволни шампиона Капело, той пое Англия

Странна рокада имаше в редиците на друг испански клуб – шампионът Реал Мадрид. Вездесъщият Фабио Капело изведе Кралския клуб до титлата в Примера дивисион, слагайки край на двугодишната хегемония на Барселона. Вместо да позлати Капело при втория му успешен сезон на Сантяго Бернабеу, президентът Рамон Калдерон посочи вратата на италианеца, който е известен с това, че е ставал шампион с всеки един отбор, на който е бил начело. Този факт от визитката на дон Фабио не остана незабелязан шефовете на футбола в Англия и те му гласуваха доверие, назначавайки го за нов треньор на националната селекция на страната.

7. Англия

Воденият от Стив МакЛарън национален отбор на Англия обезмисли наличието на 2008 година в календара, след като не успя да класира трите лъва на Европейското първенство в Австрия и Швейцария. Квалификационната кампания за островитяните не започна добре, но няколко победи върнаха тима на местата в челото и два мача преди края поданиците на кралицата бяха фаворит за участие за Евро 2008. Тогава дойдоха два мача, в които МакЛарън просто трябваше да измъкне равенството, но вместо това Англия загуби от Русия в Москва, а в последния двубой срещу вече сигурният за европейското тим на Хърватска, трите лъва позволиха да бъдат победени на приличащият на картофена нива нов Уембли. Въпреки резила наглецът Стив МакЛарън отказа да подаде оставка, но шефовете на федерацията бързо му биха шута, а впоследствие назначиха Фабио Капело.

8. Жозе Моуриньо напусна Челси

Във Висшата лига на Англия Манчестър Юнайтед лиши Челси от възможността, да стане шампион за трети пореден път, оставяйки сините с два утешителни трофея – Купата на Англия и Купата на лигата. След като през 2004 година спечели Шампионската лига с Порто, Жозе Моуриньо на три пъти опита да повтори успеха със състава на Челси, но и трите пъти удари на камък и това изчерпа търпението на собственика Роман Абрамович. След няколко негласни скандала португалецът отстъпи и на 20 септември за всеобщо съжаление, включително и на най-големия му опонент в Англия – сър Алекс Фъргюсън, Моуриньо напусна Стамфорд Бридж, за да бъде заменен от доверения на Абрамович израелец Аврам Грант, като по този начин футболът на Острова загуби частица от чара си.

9. Мишел Платини оглави УЕФА

Най-съществената новост в европейския футбол бе смяната на ръководството на УЕФА. На 26 януари, след почти две десетилетния властване, 77-годишният швед Ленарт Йохансон загуби президентските избори от далеч по-младия и трудоспособен французин Мишел Платини. Французинът, който продължава да бъде единственият футболист, печелил Златната топка в три поредни години, сериозно се захвана с работа веднага след започването на мандата му. Платини позволи на Полша и Украйна да спечелят битката за Евро 2012, застъпи се за промени в евротурнирите и се опълчи на футболното хулиганство и на инвазията на чуждестранните инвеститори във футбола.

10. Чуждата инвазия в английските клубове

Нашествието от чуждестранни собственици на клубове се усеща най-силно в Англия. Бърз поглед върху класирането във Висшата лига показва, че и петте отбора в челото на класирането имат чужди основни акционери. През февруари американските магнати Том Хикс и Джордж Жилет закупиха петкратния европейски шампион Ливърпул. Те повлякоха крак и през лятото бившият министър председател на Тайланд Таксин Шинаватра купи Манчестър Сити, а през есента руснакът Алишер Османов се сдоби с 23% от акциите на Арсенал и обяви намерението си скоро да придобие целия клуб, като подобно намерение има и американецът Стан Кронки. Ръка върху Челси и Манчестър Юнайтед отдавна са сложили Роман Абрамович и Малкълм Глейзър.

11. Отново Бразилия

Копа Америка 2007 във Венецуела бе най-интересната футболна проява извън Европа, както и най-интригуващата надпревара за национални отбори за година. Петкратният световен шампион Бразилия спечели за осми път титлата на Южна Америка побеждавайки неочаквано във финала големия съперник Аржентина с 3:0, като гаучосите бяха сочени за големия фаворит, тъй като кариоките бяха на турнира без най-големите си звезди, включително станалият в края на годината носител на Златната топка Кака. През юли и друг континент – Азия, имаше своя нов шампион, като това изненадващо бе намиращият в нестабилно политическо състояние Ирак, като властите в страната практично забраниха стрелбата по случай титлата, но въпреки това ранените по време на празненствата бяха стотици.