Смесените бойни изкуства имат дълга и горда история. От гръцка, бразилска и японска култура, смесването на различни бойни стилове е обичайна практика. В последните няколко години спорта придоби изключително голяма популярност, благодарение най-вече на организацията Ultimate Fighting Championship, която стана и синоним на най-добър боец в света. Това също е индустрия с няколко милиарда долара, с много бойци, които се бият за титлата в дадена категория. Сега ще ви представим 25 интересни факта за света на смесените бойни изкуства, които най-вероятно не знаете.

25. Компанията Zuffa купува UFC за 2 милиона долара

Компанията, която притежава UFC, Zuffa LLC, закупи организацията за 2 милиона долара през 2001 година. През 2016-та година те я продадоха за 4,2 милиона долара.

24. Ветерана Витор Белфорт държи рекорда за най-много нокаути

Смятан за един от най-добрите атакуващи бойци в света, Витор "Феномена" Белфорт държи рекорда за най-много нокаути в октагона - 12.

23. Кен и Франк Шамрок не са биологични братя

Членът в "Залата на славата на UFC"  Кен Шамрок и неговият брат Франк нямат биологична връзка, всъщност те са осиновени от Боб Шамрок. Дълго време двамата са в разгорещена вражда, но се помиряват през 2013-та година.

22. Танк Абът се появява в един от епизодите на култовия сериал "Приятели"

В епизода "The One with Ultimate Fighting Champion", Танк Абът е гост-звезда и се бие с актьора и режисьор Джон Фавро, който по-късно в епизода се озовава в гипсово корито.

21. UFC 37.5 е първото събитие, което е излъчвано по американската кабелна телевизия

В главното събитие на UFC 37.5, Витор Белфорт и Чък Лидел се изправиха един срещу друг  и бяха първите бойци, които някога са излъчвани по американската кабелна телевизия.

20. Истинското име на Тито Ортиз е Джейкъб Кристофър Ортиз

Докато всички знаят бившия шампион на UFC в полутежка категория като Тито Ортиз, неговото истинско име е Джейкъб Кристофър Ортиз.

19. Емирство Абу Даби притежава 10% от UFC

Емирството на Абу Даби закупи дял в UFC и запази акциите си дори и при скорошната продажба на организацията през 2016-та година.

18. Мелтън Боуен е първия боец с ръкавици

Докато сега ръкавиците са задължителни в UFC, Мелтън Бовен е първият боец, които е носил ръкавици в октагона.

17. UFC са имали международни проблеми с мафията

Дълги години се въртяха слухове за връзки между UFC и мафията, но доказателства не бяха представени. В Япония и Мексико обаче те са имали проблеми с разширяването на бизнеса си поради организираната престъпност и мафии като Якуза.

16. Октагонът е вдъхновен от Чък Норис

Както е ясно за всички, битките в света на смесените бойни изкуства се провеждат в октагона (осмоъгълник). Първоначално създаден от Джейсън Кюсон, той твърди, че се е вдъхновил от филма от 1980-та година "The Octagon" с участието на Чък Норис.

15. Стефан Струв е най-високият боец на UFC, който е влизал в октагона

Наречен още "Небостаргачът", холандецът Стефан Струв се извисява над своите опоненти с височината си от 2,13 сантиметра.

14. В Ню Йорк събития на UFC бяха забранени в продължение на години

Ню Йорк беше последният щат, който бе забранил на UFC да провежда своите събития на територията му, въпреки многогодишното лобиране на организацията.  Но през 2016-та година губернатор Куомо подписа законопроект, който премахна забраната.

13. Първите смесени бойни изкуства се наричат "Панкратион"

Въведени в олимпийските игри през 658-ма година пр. Хр., Панкратион е първото смесено бойно изкуство, разработено в Древна Гърция и означава "цялата власт".

12. UFC е базиран на модела на WWE

Докато UFC не контролира изхода на битките си като WWE, много хора посочиха, че UFC използват шаблона на WWE за развитието на своя бизнес.

11. Мат Сера стана първият американец, който получи черен колан от Рензо Грейси

Бившият шампион на UFC в полусредна категория Мат Сера стана първият американец, който получи черния си колан от бразилската джи-джицу легенда Рензо Грейси.

10. Майкъл Биспинг е боецът с най-много срещи за UFC

Бившият шампион на UFC в средна категория Майкъл Биспинг е боецът с най-много срещи за организацията - 28. Британецът ще прибави още една среща в резюмето си следващият месец, когато се изправи срещу Келвин Гастелум в UFC Шанхай.

9. Коланите на UFC наистина са изработени от злато

Престижният колан на UFC, който винаги се държи с гордост и уважение, след като даден боец стане шампион в своята категория, е направен от чисто злато и струва 333 хиляди долара.

8. Игор Вовчанчин държи рекорда за най-много последователно спечелени битки

Въпреки че не се е изправял срещу най-добрите бойци на планетата, няма никакво съмнение, че Игор Вовчанчин държи рекорда за най-много последователни битки - 37.

7. В UFC 1 е щяло да има алигатори и ров около бойците

Първите създатели на UFC са били големи мислители. Една от идеите им е била да сложат алигатори в ров, ограждащ бойния ринг. Друга идея, която са имали, е била да пуснат електрическа ограда около бойците. Разбира се, всички нормални хора незабавно сложиха край на тези идеи.

6. Shooto е най-старата ММА организация в света

Първоначално създадена в Япония, Shooto е най-старата организация за смесени бойни изкуства в света, която провежда своите срещи още от 1986-та година.

5. Президентът на САЩ Теодор Рузвелт е практикувал ММА

Президентът на САЩ Теодор Рузвелт е известен като мачо, твърд човек, но малко хора знаят, че той е тренирал бокс, борба и джудо, и би преборил всеки, който би искал да го изпъди от Белия дом. Той е използвал много различни бойни стилове.

4. Дуейн Лудвиг може да се похвали с най-бързата победа в UFC

Боецът Дуейн Лудвиг държи рекорда за най-бърза победа в историята на UFC. Той нокаутира своя опонент Джонатан Гаулет за само 6 секунди в битката им в UFC Fight Night 3 през януари 2006-та година.

3. Маурисио "Шогун" Руа бил модел в Бразилия

Преди да праща хората в безсъзнание в октагона на UFC, Маурисио "Шогун" Руа е бил модел в Бразилия, участвайки както в реклами, така и в модни ревюта.

2. ММА бойците поемат нездравословно количество травми на главата

Много бойци в света на смесените бойни изкуства не осъзнават, че една трета от професионалните срещи могат да завършат с травматично мозъчно увреждане. Всъщност ММА бойците са много по-склонни да получат мозъчно увреждане, отколкото във всеки друг спорт, включително хокей на лед и ръгби.

1. Първият олимпийски шампион в UFC беше Марк Шулц (UFC 9)

Олимпийският златен медалист Марк Шулц изгуби трагично брат си, когато Джон дьо Понт хладнокръвно го убил. Неговият начин да се справи с това? Той реши да се обърне към бразилското джу-джицу и все участие в събитието UFC 9, като стана първият олимпийски шампион, който влиза в октагона.