Битката между шампиона на UFC в полусредна категория Леон Едуардс (22-3) и американеца Колби Ковингтън (17-4) беше основното събитие на UFC 296 в Лас Вегас, САЩ, последното събитие на промоцията за 2023 г. Леон запази титлата си, като спечели по точки.

И двамата бяха предпазливи в първия рунд. Едуардс тръгна напред, докато Колби нетипично се опитваше да работи далеч от съперника си. Това не се получи толкова добре за американеца. Едуардс от време на време нанасяше удари с ръце и крака, а Ковингтън в повечето случаи не беше точен.

Ако през първите 5 минути Колби поне правеше опити - макар и неуспешни - да удържи тейкдауна, във втория сегмент той не прави нищо, освен да се движи по мрежата и рядко се опитваше да вкара шампиона в схватка. Междувременно Едуардс методично разбиваше десния крак на американеца с ритници, като от време на време нанасяше прави удари и странични удари в главата.

В третия рунд Ковингтън успя да направи текдаун, но не успя да задържи Едуардс на земята. Шампионът реагира незабавно и също свали противника. В четвъртия рунд Ковингтън се опитваше по-често да изнася боя на пода. Съперникът в повечето случаи успяваше да се защити от свалянията. Но дори когато американецът успяваше да получи желаното, шампионът лесно се връщаше на крака.

Във финалната част британецът имаше възможност да спечели рано, но не я използва. В крайна сметка Ковингтън успя да получи контрол в партер и опита да натисне, но това явно не е достатъчно за крайната победа.

49-46 от всеки един от съдиите в полза на Леон Едуардс. Загубилият не остана доволен от решението.

За Едуардс това беше втора защита на титлата, която той спечели през август миналата година, като нокаутира Камару Усман, а след това го победи по точки през март 2023 г. Преди това Ковингтън беше претендирал за титлата два пъти и загуби от Усман и в двата случая - в началото на 2019 г. и по точки през 2021 г.