В ранните часове на неделния ден българско време Благой Иванов - Багата ще излезе на октагона за своя исторически първи мач в най-голямата ММА верига UFC. Негов съперник ще бъде бившият шампион в тежка категория Жуниор дос Сантос.

Пред Gong.bg и MAX SPORT Багата сподели своите очаквания от предстоящия двубой и амбициите му в UFC.

Броени дни до дебюта ти в UFC, как се чувстваш?

Чувствам се добре, готов.

Дълго време се спекулираше с твое преминаване в UFC. Как се реши на тази стъпка и как преминаха преговорите?

Имах предложение още преди 2 години, но реших да изчакам за по-добри условия и времето дойде.

Чувстваш ли преминаването в UFC като сбъдната мечта или амбициите ти са много по-големи от това просто да бъдеш част от UFC?

На мен винаги амбициите ми са били да се бия с най-добрите бойци в света, така че горе-долу се сбъднаха. Това, че мачът ми ще бъде главен на галавечерта също ми дава голямо доверие и уважение от UFC.

Как протече подготовката ти за мача, видяхме, че проведе тренировки с едни от най-добрите като Франсис Нгану, Даниел Кормие и Кейн Веласкес?

По-голямата част от подготовката протече в Сан Хосе, не се готвя там за първи път, и за предната ми среща там съм се готвил. Подготовката прочете добре и самите спаринг партньори доста се раздаваха в тренировките, доста ми помагаха, така че всичко премина добре.

Кейн Веласкес има три мача срещу Жуниор дос Сантос, даде ли ти някакви съвети как да го победиш?

Работихме за тактика с него, но то вече от среща до среща има голяма разлика. Нещата се променят по време на срещата, като получи удар, но имаме изградена тактика и трябва да се придържам към нея.

Как усещаш нивото в UFC, много по-високо ли е от това във WSOF като бойци и организация?

Като организация UFC е най-голямата организация в света, като бойци - аз съм се бил с някои, които са били в UFC. Например Шон Джордан, той има победи над Дерик Луис, който има победа с нокаут над Франсис Нгану. Това е тежка категория и почти всеки може да победи всеки.

Още в първия си мач срещаш голямо име. Това добре ли е?

Добре е за мен, той е бивш боец на UFC, по-голямото напрежение е върху него, аз нямам какво да губя, трябва да го победя.

Можеш ли да кажеш нещо повече за него. Как оценяваш шансовете си?

Той е едно от изявените имена на UFC, доста атлетичен е, има сила в двете ръце, силен удряч е, повечето му срещи са доста атрактивни. Общо взето комплексен боец, добра защита има, клинч, един от най-добрите бойци в UFC.

Според букмейкъри, анализатори и други бойци от UFC Дос Сантос е фаворит в битката. Това влияе ли ти по някакъв начин?

Не, не ми влияе по никакъв начин. Даже е по-добре за мен.

Какво е мнението ти за големия мач за шампионската титла в тежка категория между Стипе Миочич и Даниел Кормие и как виждаш себе си срещу тези най-добри бойци?

Гледах я срещата, мнението ми е, че Кормие си изигра много правилно картите. Аз очаквах, че той ще победи, защото сме съотборници и спаринг партньори. За среща с него може единствено, защото имаме такова правило в нашата зала, единствено може да се срещнем, ако играем за титла.

Една победа срещу Дос Сантос веднага би те превърнала в един от претендентите за титлата на Кормие. Мислиш ли за такова нещо или е твърде рано?

В момента не знам какво ще се случи, първо трябва да мине моята среща. Кормие държи двата колана на тежка и лека, има среща с Брок Леснар, която има дата. Не знам какво ще се случи, първо нека мине тази среща. Но мисля, че съм близо, една победа ще ме доближи.

Очакваш ли българска агитка в залата?

Очаквам, почти всички мои срещи имат доста българи и искам да им благодаря за подкрепата.

А какво би казал на българските фенове, които ще станат в ранните часове на неделния ден, за да ти стискат палци през телевизорите?

Бих им казал, че излизам да се бия за всички фенове, за България. Ще дам всичко от себе си, вече каквото стане, Божа работа.

 

Мачът Благой Иванов-Жуниор дос Сантос и цялата галавечер UFC Fight Night 133 от Айдахо можете да гледате в ефира на MAX Sport 2 в неделя от 5 часа българско време.