Румен Стоилов бе преизбран за нов петгодишен мандат за президент на БФ Джудо. Бизнесменът за първи път оглави федерацията през 2018 г.

На форума в гранд-хотел „Москва“ той получи подкрепата на всичките 80 делегати.

Негов заместник остава Даме Стойков, бивш дългогодишен национал в тежка категория, а сега и председател на ОСК “Локомотив”. В управителния съвет, който е от 15 членове, влизат нови двама бизнесмени- Коста Лолов и Красимир Едрев.

„Този категоричен избор и ме радва, и ме задължава – каза Стоилов. - Благодаря на клубовете, че оценяват работата на федерацията. Фактите говорят красноречиво какво е свършено. Само за миналата година имаме 34 международни състезания, а преди 4 години те бяха едва седем. Да не говорим за финансовите награди, които сме подсигурили, и то от собствени средства, а те са над 50 000 лева.“

Общото събрание е в навечерието на Европейската открита купа „Освобождение“ в „Асикс Арена“. Жребият е тази вечер, а на татамито ще излязат 426 състезатели от 45 държави.

България ще бъде с рекорден брой състезатели – 38. Пред родна публика ще излязат Марк Христов, Янислав Герчев, Денвислав Иванов, Борис Георгиев, Ивелина Илиева, Габриела Димитрова...

Схватките започват от 9 часа. Гост на турнира ще бъде президентът на Европейския джудо съюз Ласло Тот (Унгария).

След турнира част от състезателите ще останат у нас и ще се подготвят с националите в зала „Диана“. Сред тях са джудистите на Франция и Монголия, които следващия уикенд ще вземат участие в Големия шлем на Тел Авив. Там ще стартира и Ивайло Иванов, който пропусна турнира в София заради травма, получена в Португалия преди две седмици.

Същевременно Големият шлем в Анталия и европейската купа за кадети в турския курорт през март бяха отменен заради разрушителното земетресенията в южната ни съседка, отнело живота на хиляди.