Президентът на БФДжудо доц. Румен Стоилов заяви, че е изключително щастлив от представянето на българите и от домакинството на страната на Европейското първенство за мъже и жени.

"Историческо за българското джудо първо Европейско първенство мъже и жени от 80 години. Това е първото нещо, за което съм изключително щастлив. Второ, много тежка подготовка, много изисквания на Европейския съюз по джудо - не само финансови, но и в организационен план. Всички видяха самата зала в какъв вид е, да не говорим за изискванията за храна, за хотели и т.н. Да, много голяма федерация, да, голям спорт. . . по всеобщо мнение първенството е перфектно. Аз лично мога да кажа за последните две европейски първенства, на които присъствах, сме нива нагоре", заяви Стоилов след края на състезанието.

Евентуално домакинство на Световно първенство обаче може да си остане само мечта заради големите финансови изисквания и липсата на подкрепа от страна на държавата.

"Всяка една държава, която се занимава с елитен спорт, а специално джудото. . . ще ви кажа последните две първенства какво струват на държавите - между 5 и 6 милиона долара е вноската само, за да вземат домакинството и след това всичко друго. Така че като мечта, ако някога имаме държава и ръководители, които да могат да инвестират, защото в такива първенства винаги инвестира държавата, а не федерацията, независимо, че и федерацията е част от държавата, иначе не става нищо", добави той.

Стоилов е щастлив от представянето на българите, които спечелиха сребро чрез Янислав Герчев и бронз чрез Марк Христов.

"Ще започна с Янислав Герчев, защото той се бори първия ден, мъжка категория на 60 кг. Аз съм изключително щастлив и доволен заради него, защото той е във възраст, в която всяко едно състезание му е подарък от Господ. Знаете, че той сваля много килограми и е изключителен спортист, той не от вчера е джудист, но за мен това, което той направи с тези тежки срещи, с олимпиада, която му се размина, той спокойно отиваше в малките финали, постоянно сваляне на килограми. Аз съм супер щастлив, че пред българска публика той успя да покаже още веднъж, че е много голям състезател. Виждате колко много деца има в залата, той показа какво означава спортно дълголетие, какво означава отдаденост", каза президентът на федерацията.

"За Марк Христов - той е бъдещето. Марк можеше да стане спокойно европейски шампион, да отиде на финала, не му достигнаха 5 сантиметра, просто техниката, която направи . .  . съвсем мъничко не му достигна да отиде на финала. Аз съм сигурен, че на финала той щеше да победи. Но на 21 години да си трети в Европа и то в една от най-тежките категории 73 кг, просто е невероятно. Всички видяха колко участници имаше в 73 кг, ужасяваща конкуренция, изобщо във всяка една категория, но в 73 кг е чудо", добави Стоилов.

Най-добрият ни състезател Ивайло Иванов е с травма на коляното и отпадна в първата си среща.

"За Ивайло Иванов всички видяха, че той не може да си стъпва на крака, има частично разкъсване на връзка на коляното. Последният месец прави само упражнения, които не помагат да влезеш във форма за татамито. Ние не го оправдаваме, но знаем за какво става въпрос и аз мога да кажа само, че съм много благодарен, че той въпреки всичко излезе и се опита. Моето лично мнение е, което и е създадено от лекарите - ще се размине с операцията, има достатъчно иновативни методи в момента, но му трябва почивка. И след тази почивка да има много сериозна подготовка, ние имаме планове от юни да започнем да ги подготвяме за Световното първенство, което е октомври. Така че той има месец и малко да възстанови, да си направи процедурите и след това постепенно да започне. Хубавото е при него, че вече в новата категория много по-бързо се възстановява, неговият организъм вече усеща, че не сваля килограми и регенерира по-добре. Така че аз много се надявам за него, а той вече има доста медали от Европейски първенства, крайно време е да вземе медал от Световно и от олимпиада. Това е целта", каза още Румен Стоилов.

Той коментира и представянето на българките, които не успяха да стигнат до отличията.

"Ние имаме една състезателка при жените - Ивелина Илиева. Останалите са момичета на 17-18 години. Хубавото е, че имаме бъдеще. От 15-16-годишните също има добри състезателки и аз искам да благодаря на треньорите, които се занимават с момичетата, че започнаха да работят много сериозно, ние като федерация вече гледаме на момичетата, защото по една или друга причина колегите, които ръководеха федерацията преди мен, имаше една Ивелина . . . тя има много контузии, след това срив след олимпиадата, отказа се и не участва на нито едно състезание, защото правата й бяха спрени, такива за правилата в Международната федерация и във УАДА. Психологически ти трябва време да се подготвиш. Миналото лято беше олимпиадата, а сега е вече месец май - десет месеца без да имаш състезание е много тежко", заяви президентът на федерацията.

От няколко месеца националите се подготвят с френския специалист Ален Шмит и са доволни от методите му на работа и от това, че в тима има страхотен колектив.

"Френският треньор Ален Шмит е все още само като съветник. Не е тайна, че скоро му мина последното дело и очакваме решение. Знаете от първа инстанция беше оправдан напълно, даже не беше повдигнато обвинение. . . но това са неща, които аз не мога да коментирам и ние като федерация. Предполагам, че няма жив човек извън френския съд, който може да коментира и да вземе решения. Ние тези три години като ръководство това ни беше целта - да се направи един отбор. Всички са супер щастливи, че вече имаме и се усеща от публиката, от децата от училищата, че имаме отбор. Това не е от последните три месеца или половин година, а това е благодарение на работата, която върши вече тези три години новото ръководство. Това е другото, което ме изпълва с радост. Че имаме наистина отбор, който се подкрепя и това е изключително приятно. Пък и те са прекрасни младежи", заяви Стоилов.

Той коментира и финансирането от държавата на спорта.

"Ние получихме частично финансиране, което всъщност бяха заплатите на състезателите. След това получихме финансиране да платим татамитата и много се надявам, тъй като ние направихме всичко възможно и обяснихме на колегите от европейската федерация да ни дадат съпорт да платим за по-малко татамита и икономисахме една сума, която ще помолим Министерството на младежта и спорта да ни бъде разрешено да платим други неща, които пак са по програмата, но не бяха одобрени. И въпреки всичко с тези 60 хиляди лева, които са икономисани ние трябваше да получим плюс тях още 150 хиляди лева минимум, защото отговаряме на 100 процента на програмата, но по различни причини, така е преценило Министерството не ги получихме, независимо че отговаряме на програмата. Но тези неща даже малко се уморих да ги коментирам. Момчетата и момичетата, както и треньорите, са герои в мирно време! Те бяха четири месеца без всякакви средства, 300 хиляди лева федерацията инвестира да може тези деца да се подготвят. Това са огромни лагери, състезания, пътувания, медикаменти, екипи, но явно Господ гледа и ги награди", каза президентът.

"Разочарование не изпитвам относно представянето на състезателите. Единственото, което мога да желая, е те да си вярват повече. Тяхната младост им дава шанс и единственото ми желание е те да се възползват от този шанс, защото са много кадърни и оставащите две години и половина до олимпийските игри трябва да се използват. Естествено ние трябва да разчитаме на по-голяма помощ от държавата, защото няма какво да се лъжем, цените в хотели, в осветление, във всичко са с по 100 процента отгоре. Не може бюджетът на федерацията да е като миналата година, а цените да са двойни, това означава елементарна сметка, че бюджетът ни е наполовина. Просто оцеляваме, не работим, а оцеляваме", допълни Румен Стоилов.

На шампионата в София присъстваха президентите на Световната и на Европейската джудо федерации.

"Президентът на Международната федерация Мариус Визер, ако го видите на последните пет европейски първенства дали е бил някъде, елате и ми кажете. Това е отговорът. Изключително уважение към българската федерация по джудо показа, беше тук 48 часа. От Европейския съюз по джудо, всички казват, че организацията е отлична. Не говоря само за зала, а за хотели, за вечери . . . показахме как се прави голямо първенство. И тук искам да благодаря на всички хора от федерацията, защото без тях това първенство щеше да бъде много трудно организирано", завърши Стоилов.