Старши треньорът на националния ни отбор по бокс - Жоел Арате призна, че е разочарован от развоя на събитията на Световното първенство в Белград. Специалистът визира най-вече срещата на Хавиер Ибаниес с французина Самюел Кистоюри от 1/4-финалите в категория до 57 килограма. Той също така отбеляза и липсата на шанс при жребия за Даниел Асенов (54 кг) и Радослав Панталеев (92 кг).
 
„За мен Хавиер трябваше да е световен шампион. Той можеше и имаше сили да спечели титлата. Но за съжаление видяхте какво се получи с него. Първо тази аркада, която колумбиецът му отвори на 1/8-финалите. Той дори не трябваше да боксира в следващия мач, но стисна зъби и каза, че иска да спечели медал за България. Даде всичко от себе си и категорично спечели и трите рунда с французина. Говорих с техния треньор след срещата, той беше наясно, но ми каза, че не е съдия и не зависи от него. Яд ме е много, но съм убеден, че Хавиер тепърва ще спечели много медали за България.
 
Даниел Асенов и Радослав Панталеев имаха огромен малшанс при жребия. Това е първи турнир след Олимпийските игри и няма поставени. В случая Радо боксира още в първи мач с двукратния олимпийски шампион Ла Крус. Опита се, но той наистина е много класен боксьор. Говорих и с Хулио, който след мача ми каза, че това е трябвало да бъде финал, а не първи двубой. При Даниел също – отново с испанеца Ескобар, с когото вече са 3-3 в преките им сблъсъци. Испанците обаче готвят техния боксьор конкретно за Даниел, защото виждате – след като победи, той винаги пада в следващия си мач. При него има и лека психическа умора след случилото се на Олимпийските игри”, отчете Жоел Арате.
 
Той не пропусна да отличи представянето на по-младите момчета, най-вече на Кристиян Николов, който достигна до 1/8-финалната фаза и показа високо ниво при 80-килограмовите. 
 
„Доволен съм, защото Кристиян показа, че има огромен потенциал. Липсва му опит и с такива мачове тепърва ще трупа победи. Той, Рами (Киуан), Кирил (Русинов), Венсан (Киркоров), заедно с Радо Росенов, Уилиам Чолов, Даниел Кирилов, ще участват на Европейското първенство при 22-годишните през пролетта. С добра подготовка, всеки от тях е потенциален медалист. След това ще видим и за Европейското първенство за мъже през май, има време, ще изготвим план. Но опитните Даниел, Радо и Петър Белберов, заедно с младата вълна и Хавиер, може да изградим страхотен отбор”, оптимистично завърши Арате.