Журито на световното първенство по бокс, което преразглежда подадените контестации, отхвърли искането на българския щаб да бъде присъдена победа на Хавиер Ибанес Диас в четвъртфиналния му мач в категория до 57 килограма срещу французина Самюел Кистоюри.

Отказът на комисията да върне Ибанес Диас в турнира слага край на участието на българските боксьори на шампионата в Белград, тъй като роденият в Куба бивш световен и олимпийски шампион при младежите бе единственият ни представител, достигнал до фазата на полуфиналите.

Ибанес Диас загуби от Кистоюри с 2:3 (29:28, 29:28, 28:29, 28:29, 28:29) съдийски гласа снощи, въпреки че спечели втория и третия рунд с резултати от по 3:2. В първия рунд, към който бяха отправени най-сериозни забележки на българския щаб, арбитрите край ринга отсъдиха 4 резултата по 10:9 в полза на Кистоюри, след като съдията на ринга неправилно отброи нокдаун на Диас за удар, който попадна в рамото му.

Българският щаб обаче не бе единственият, който подаде контестация в четвъртфиналите.

Жури д'Апел буквално бе залято от искания за преразглеждане на резултати, но само едно от тях бе удовлетворено. Става дума за мача в категория до 63,5 килограма между Сомчай Вонгсуван от Тайланд и Ховханес Бачков от Армения. Първоначално бе отсъден резултат от 3:2 в полза на тайландския боксьор, но след намесата на комисията резултатът бе преправен на 3:2 в полза на бронзовия медалист от Олимпийските игри в Токио и от предишното световно първенство в Екатеринбург Бачков.

Решението гарантира на арменеца минимум бронзов медал и премия от поне 25 хиляди долара, а на полуфиналите той ще се бие с олимпийския шампион Анди Крус Гомес от Куба.